KOLEDNA PITA - PITA ROSY

Przepis na to danie znalazłam na Przepisach z serca domu. Bardzo spodobał mi się sposób zawijania tego pieczywa - efekt jest cudowny.
Zaczęłam szukać czegoś więcej na temat tej potrawy i znalazłam wpis na bulgaricus.com, z bardzo podobnym przepisem przesłanym przez Rosy. Bardzo zaciekawiona zaczęłam szukać więcej na ten temat i wygląda na to, że potrawa ta, to prawdopodobnie Koledna pita - chlebek pieczony w Bułgarii na Boże Narodzenie. Tradycyjnie wkłada się do niego pieniążek - podobnie jak u nas do uszek.
Zrobiłam dwie pity - jedną według przepisu, w drugiej w farszu oprócz fety znalazły się także czarne oliwki. Pomysły na inne nadzienia już są, teraz tylko czekam na okazję.
Zdjęcie - KOLEDNA PITA  -  PITA ROSY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pita z fetą - foto - Laura Zdjęcie - KOLEDNA PITA  -  PITA ROSY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pita z fetą i oliwkami - foto - Laura
SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 10 łyżek ciepłej wody
  • 2 łyżka cukru
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 szklanka maślanki (może być też jogurt lub kefir)
  • 2 łyżeczki sol
SKŁADNIKI NA FARSZ:
  • 3 kostki sera feta
  • 1 szklanka pokrojonych czarnych oliwek
  • oliwa do smarowania

Wymieszać drożdże, cukier, wodę i kilka łyżek mąki, pozostawić do wyrośnięcia. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie lśniące i elastyczne. Ponownie odstawić do wyrośnięcia - najlepiej na ponad godzinę (ja wkładam miskę z ciastem przykrytą ściereczką do piekarnika i ustawiam temperaturę około 50 stopni). Ciasto podzielić na połowę (będą dwie pity), a połówkę na 3 równe części. Każdą z nich należy rozwałkować na tej samej wielkości okrągłe placki. Zdjęcie - KOLEDNA PITA  -  PITA ROSY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pierwszy placek posmarować oliwą, na placku ułożyć 1/4 ilości pokruszonej fety, przykryć drugim plackiem, posmarować oliwą i wyłożyć fetę. Całość przykryć trzecim plackiem.

Zdjęcie - KOLEDNA PITA  -  PITA ROSY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto kroimy na trójkąty - podobnie jak torta - może być mniej kawałków.

Zdjęcie - KOLEDNA PITA  -  PITA ROSY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Każdy trójkąt należy teraz zwinąć zaczynając od szerszego końca.

Zdjęcie - KOLEDNA PITA  -  PITA ROSY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Powstałe rogaliki układać w tortownicy wyłożonej papierem.
Zdjęcie - KOLEDNA PITA  -  PITA ROSY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Tortownicę przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec 50 minut w temperaturze 200 stopni (pierwsze 30 minut tylko z dolną grzałką).

Te malutkie pity są idealnym dodatkiem do mięs z grilla.

Przepisy z tych kategorii

Racuchy pełnoziarniste z jabłkami

Racuchy pełnoziarniste z jabłk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Jogurtowa ciabatta z pomidorkami

Jogurtowa ciabatta z pomidorka…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Cappuccino z kokosem
1

Cappuccino z kokosem

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Bułki pszenne z ziarnami
1

Bułki pszenne z ziarnami

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Pierogi z soczewicą i marchewką

Pierogi z soczewicą i marchewk…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Ciastka z bratkami

Ciastka z bratkami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Przepisy z tych kategorii

Tarta z budyniem i truskawkami

Tarta z budyniem i truskawkami

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Domowe gofry
2

Domowe gofry

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Drożdżówki z serem i brzoskwiniami
2

Drożdżówki z serem i brzoskwin…

food² food²
Food Square

Bułeczki drożdżowe z marmoladą i kruszonką
4

Bułeczki drożdżowe z marmoladą…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Chleb domowy z sezamem – nasz ulubiony
1

Chleb domowy z sezamem – nasz…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ciasto jogurtowe z truskawkami II

Ciasto jogurtowe z truskawkami…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne