KOLEDNA PITA - PITA ROSY

KOLEDNA PITA  -  PITA ROSY
Przepis na to danie znalazłam na Przepisach z serca domu. Bardzo spodobał mi się sposób zawijania tego pieczywa - efekt jest cudowny.
Zaczęłam szukać czegoś więcej na temat tej potrawy i znalazłam wpis na bulgaricus.com, z bardzo podobnym przepisem przesłanym przez Rosy. Bardzo zaciekawiona zaczęłam szukać więcej na ten temat i wygląda na to, że potrawa ta, to prawdopodobnie Koledna pita - chlebek pieczony w Bułgarii na Boże Narodzenie. Tradycyjnie wkłada się do niego pieniążek - podobnie jak u nas do uszek.
Zrobiłam dwie pity - jedną według przepisu, w drugiej w farszu oprócz fety znalazły się także czarne oliwki. Pomysły na inne nadzienia już są, teraz tylko czekam na okazję.
Zdjęcie - KOLEDNA PITA  -  PITA ROSY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pita z fetą - foto - Laura Zdjęcie - KOLEDNA PITA  -  PITA ROSY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pita z fetą i oliwkami - foto - Laura
SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 10 łyżek ciepłej wody
  • 2 łyżka cukru
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 szklanka maślanki (może być też jogurt lub kefir)
  • 2 łyżeczki sol
SKŁADNIKI NA FARSZ:
  • 3 kostki sera feta
  • 1 szklanka pokrojonych czarnych oliwek
  • oliwa do smarowania

Wymieszać drożdże, cukier, wodę i kilka łyżek mąki, pozostawić do wyrośnięcia. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie lśniące i elastyczne. Ponownie odstawić do wyrośnięcia - najlepiej na ponad godzinę (ja wkładam miskę z ciastem przykrytą ściereczką do piekarnika i ustawiam temperaturę około 50 stopni). Ciasto podzielić na połowę (będą dwie pity), a połówkę na 3 równe części. Każdą z nich należy rozwałkować na tej samej wielkości okrągłe placki. Zdjęcie - KOLEDNA PITA  -  PITA ROSY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pierwszy placek posmarować oliwą, na placku ułożyć 1/4 ilości pokruszonej fety, przykryć drugim plackiem, posmarować oliwą i wyłożyć fetę. Całość przykryć trzecim plackiem.

Zdjęcie - KOLEDNA PITA  -  PITA ROSY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto kroimy na trójkąty - podobnie jak torta - może być mniej kawałków.

Zdjęcie - KOLEDNA PITA  -  PITA ROSY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Każdy trójkąt należy teraz zwinąć zaczynając od szerszego końca.

Zdjęcie - KOLEDNA PITA  -  PITA ROSY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Powstałe rogaliki układać w tortownicy wyłożonej papierem.
Zdjęcie - KOLEDNA PITA  -  PITA ROSY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Tortownicę przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec 50 minut w temperaturze 200 stopni (pierwsze 30 minut tylko z dolną grzałką).

Te malutkie pity są idealnym dodatkiem do mięs z grilla.

Kategorie przepisów