Waniliowa kremówka z korzennym dżemem
2 arkusze gotowego ciasta francuskiego
0,5 l mleka
1 łyżka masła
3 żółtka
laska wanilii
5 łyżek mąki ziemniaczanej
8 łyżek cukru pudru
2-3 łyżki dżemu korzennego ze śliwek
cukier puder do posypania ciasta
Z ciasta wykroić 2 prostokąty (29 x 24 cm). Upiec kolejno według przepisu na opakowaniu.
Krem:
Żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem.
Połowę mleka zagotować z laską wanilii.
Resztę zimnego mleka wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka.
Zagotować masę, ciągle mieszając połączyć z utartymi żółtkami i masłem.
Masę zagęścić (ciągle mieszając) ogrzewając najlepiej na parze.
Ostudzić (mieszając) w zimnej wodzie.
Jeden z blatów posmarować dżemem, wyłożyć na niego krem, przykryć drugim blatem.
Oprószyć z wierzchu cukrem pudrem.