Babka z kisielem
Niedawno przypomniałam sobie babkę z dzieciństwa z dodatkiem kisielu. Poszukałam wśród swoich książek i znalazłam na nią przepis. Babka była taka, jak ją zapamiętałam :) Najlepsza – lekko ciepła. A na drugi lub trzeci dzień - wspaniale smakują jej kromeczki zrumienione w tosterze i posmarowane masłem lub dżemem. Lub bez tostera, ale posmarowana masłem orzechowym lub nutellą:)
Babka z kisielem forma w kominkiem lub tortownica wielkości około 25 cm przepis zaczerpnięty z biblioteczki Poradnika Domowego
100 g miękkiego masła, 1,5 szkl. cukru, 5 jajek, 2,5 szkl. mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, ½ szkl. mleka, 2 kisiele kolorowe (użyłam wiśniowego i brzoskwiniowego)
Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski i odstawić. Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piekarnik nagrzać do 180°C. Utrzeć masło z cukrem na puch. Dodawać po jednym jajku. Gdy masa będzie jednolita, zmniejszyć obroty miksera do minimum i wsypać połowę mąki, wymieszać lekko, wlać mleko i na końcu drugą połowę mąki. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej wsypać jeden kisiel, a do drugiej - drugi. Wykładać łyżką ciasto do foremki raz z jednej miski, raz z drugiej, aby utworzyła się dwukolorowa mozaika. Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 45-50 minut.