Tarta ze śliwkami i mascarpone
Spodobała mi się graficzna forma i prostota tego przepisu. Ze śliwkami, najprościej jak się da.
Nie przeraźcie się jak po wstawieniu do piekarnika, pięknie gęsty krem mascarpone zacznie się robić z u p e ł n i e rzadki a śliwki się w nim zapadną... Tak ma być..! Choć gapiłam się w szybę piekarnika z rosnącym przerażeniem.. :) Ostatecznie wszystko ładnie się ścina, śliwki puszczają soki, tarta ma piękne kolory i jest pyszna!
Tarta ze śliwkami i mascarpone /Tarta o średnicy 24cm. Przepis z magazynu Kuchnia nr 09/2014, lekko zmodyfikowany/
Na kruchy spód:
120 g zimnego masła
70 g cukru
200 g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli (opcjonalnie)
1 łyżka zimnej wody
Nadzienie:
500 g mascarpone* (dałam trochę mniej, ok 400g)
2 jajka
80 g cukru
ok. 400 - 500 g dojrzałych śliwek
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Wstawiamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy ciastem formę do tarty. Pieczemy ok 20 min w temperaturze 180 st. C.
Mascarpone miksujemy z jajkami i cukrem. Masę wykładamy na podpieczony spód. Śliwki myjemy, przekrawamy na połówki, wyciągamy pestki. Posypujemy wierzch tarty owocami.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Pieczemy ok 30 - 40 min. Brzegi ciasta powinny być ładnie zarumienione a środek ścięty. (Uwaga! Po wstawianiu do piekarnika, krem mascarpone zrobi się rzadki a śliwki się ‚podtopią’ - nie martwcie się, tak ma być :) Na koniec całość ładnie się ścina)
Ciasto kroimy dopiero po z u p e ł n y m wystudzeniu! (najlepiej po kilku godzinach w lodówce)
Smacznego!
• • •
Tart with plums and mascarpone / Tart with a diameter of 24cm. Recipe from the magazine Cuisine No 09/2014, slightly modified /
For the pastry:
120 g very cold butter 70 g sugar 200 g wheat flour 1 egg pinch of salt (optional) 1 tablespoon cold water
Filling:
500 g mascarpone cheese * (I gave a little less, about 400g) 2 eggs 80 g sugar approx. 400 - 500 g of ripe plums
Put flour, butter, sugar, salt and egg in the food processor, pulse to make the pastry. Add a tablespoon of cold water if it’s to dry. Put in the fridge for 30 minutes. After this time, rool out the pastry, line the tart mould with it. Bake for about 20 minutes at 180 C degrees.
Mix mascarpone it with eggs and sugar. Put the cream on the already baked pastry. Wash plums, cut in halfs, pull out the pits. Scatter fruits generously on the top of the tart.
Put into the oven preheated to 180 ° C.
Bake for about 30 - 40 min. The edges of the pastry should be nicely browned and the center set. (Note: When inserting into the oven, mascarpone cream will becaome runny and plums will sink in it - do not worry, it should be like this :) At the end, the whole think will nicely set)
Cut the tart after is completly cooled, preferably after several hours in the refrigerator.