Kruche ciasteczka maślane.
Zaczynałam pisać wpis już dwa dni temu, ale w głowie tak mi się kotłowało, że nie potrafiłam złożyć żadnego sensownego zdania. Ostatecznie tamten przepis odłożyłam na bok dzisiaj, gdy wstał nowy dzień i na dodatek zapowiada się, będzie piękny i słoneczny, mogę zabrać się do pracy.
Przepis nie jest niczym nadzwyczajnym i z pewnością nie zdobędzie tytułu odkrycia roku, ale dla mnie jest wyjątkowy. A to dlatego, że takie ciasteczka często przygotowuję z moimi dziećmi. Nie ma lepszej zabawy niż wspólne lepienie z ciasta. Nie szkodzi, że kuchnia w całości nadaje się do sprzątania, bo tabuny unoszącej się mąki pokryły całe blaty, fartuszki i nosy. Liczy się tylko to, że zarówno mali, jak i duzi są zadowoleni.
A jeśli po upieczeniu smakują tak, że nie można im się oprzeć, to znaczy, że osiągnęliśmy pełny sukces.
A ten przepis ten sukces Wam zagwarantuje. Ciasteczka upieczone według niego są kruche, maślane, niemal rozsypują się w ustach. Świetnie się formują w różne kształty i zachowują je podczas pieczenia. Z powodzeniem można wykrawać je foremką lub tak jak my, użyć stempelka. Jeśli takiego nie macie, nie szkodzi, użyjcie tłuczka do mięsa. W zależności od tego, czy użyjecie gładkiej, czy karbowanej strony, innych wzór otrzymacie.
Składniki:
(około 25 ciasteczek)
- 250g masła
- 65g mąki kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną)
- 250g mąki pszennej np tortowej
- 75g cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie krok po kroku:
- Mąki i cukier puder przesiej do miski.
- Dodaj miękkie masło oraz żółtka, ekstrakt waniliowy oraz sól.
- Zagnieć jednolite ciasto. Zrób to jak najszybciej, unikaj zbyt długiego zagniatania, które uwolni z mąki gluten. Tak przygotowane ciasteczka będą twarde.
- Jeśli ciasto jest zbyt luźne i nie daje się formować, dodaj po łyżce każdej mąki.
- Odrywaj po kawałku ciasta i formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczaj i odciskaj wzór stempelkiem. Jeśli wolisz użyć foremek do wykrawania, rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5cm i wykrawaj ciasteczka.
- Układaj ciasteczka na wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 10-12 minut do lekkiego zarumienienia na brzegach. Pozostaw do wystygnięcia na blaszce. Jeszcze ciepłe są bardzo kruche.
Smacznego!