Kruche ciasteczka maślane.

Kruche ciasteczka maślane.

Zaczynałam pisać wpis już dwa dni temu, ale w głowie tak mi się kotłowało, że nie potrafiłam złożyć żadnego sensownego zdania. Ostatecznie tamten przepis odłożyłam na bok  dzisiaj, gdy wstał nowy dzień i na dodatek zapowiada się, będzie piękny i słoneczny, mogę zabrać się do pracy.

Przepis nie jest niczym nadzwyczajnym i z pewnością nie zdobędzie tytułu odkrycia roku, ale dla mnie jest wyjątkowy. A to dlatego, że takie ciasteczka często przygotowuję z moimi dziećmi. Nie ma lepszej zabawy niż wspólne lepienie z ciasta. Nie szkodzi, że kuchnia w całości nadaje się do sprzątania, bo tabuny unoszącej się mąki pokryły całe blaty, fartuszki i nosy. Liczy się tylko to, że zarówno mali, jak i duzi są zadowoleni.

A jeśli po upieczeniu smakują tak, że nie można im się oprzeć, to znaczy, że osiągnęliśmy pełny sukces.

A ten przepis ten sukces Wam zagwarantuje. Ciasteczka upieczone według niego są kruche, maślane, niemal rozsypują się w ustach. Świetnie się formują w różne kształty i zachowują je podczas pieczenia. Z powodzeniem można wykrawać je foremką lub tak jak my, użyć stempelka. Jeśli takiego nie macie, nie szkodzi, użyjcie tłuczka do mięsa. W zależności od tego, czy użyjecie gładkiej, czy karbowanej strony, innych wzór otrzymacie.

Zdjęcie - Kruche ciasteczka maślane. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

(około 25 ciasteczek)

  • 250g masła
  • 65g mąki kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną)
  • 250g mąki pszennej np tortowej
  • 75g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąki i cukier puder przesiej do miski.
  • Dodaj miękkie masło oraz żółtka, ekstrakt waniliowy oraz sól.
  • Zagnieć jednolite ciasto. Zrób to jak najszybciej, unikaj zbyt długiego zagniatania, które uwolni z mąki gluten. Tak przygotowane ciasteczka będą twarde.
  • Jeśli ciasto jest zbyt luźne i nie daje się formować, dodaj po łyżce każdej mąki.
  • Odrywaj po kawałku ciasta i formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczaj i odciskaj wzór stempelkiem. Jeśli wolisz użyć foremek do wykrawania, rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5cm i wykrawaj ciasteczka.
  • Układaj ciasteczka na wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 10-12 minut do lekkiego zarumienienia na brzegach. Pozostaw do wystygnięcia na blaszce. Jeszcze ciepłe są bardzo kruche.

Smacznego!

Zdjęcie - Kruche ciasteczka maślane. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kruche ciasteczka maślane. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów