Dzisiaj domowy majonez wykorzystałam do przygotowania takiego oto murzynka. To pomysł na ekspresowe ciasto - razem z przygotowaniem majonezu zajmie Wam nie więcej niż 15 minut - potem tylko piekarnik i ciasto gotowe.
Tarta cytrynowa wg Ricka Steina’a jak przystało na klasykę gatunku jest delikatna i oczywiście kwaskowa. Niestety zgodnie z sugestią autora najlepiej ją spożyć pierwszego dnia, bo drugiego zaczyna pękać…. Wiem coś o tym, bo drugiego dnia robiłam zdjęcia….;) Niemniej serdecznie zapraszam na pyszną cytrynową tartę…:)
Tarta z potrzeby... zachciewajki, zrobiona w ciągu godziny, zjedzona w ciągu kilku-nastu minut ;)Jabłka podkręcone skórką i sokiem z limonki, do tego różany cukier puder, można dać oczywiście zwykły, ale Kto ma, niech nie oszczędza, każda nutka w tym cieście ma swoje znaczenie!
Ten okazał się rewelacyjny, bo błyskawiczny w przygotowaniu i taaaaki dobry! Jeśli więc mi udało się upiec idealnie kremowy sernik, Wam też na pewno wyjdzie małe cudo sztuki cukierniczej ;)
Czekoladowe blaty bezowe i przepyszny czekoladowy krem... i jeszcze prażone migdały. Jak dla mnie to już brzmi dobrze - mam nadzieję, że smakuje jeszcze lepiej. Torcik na 15-te urodziny mojego syna według przepisu Nigelli.
W przepisach z wykorzystaniem lawendy jest jeden problem: nie wszyscy lubią jej aromat, ponieważ niektórym kojarzy się z kosmetykami i środkami czystości. Ja nie mam takich skojarzeń, aromat lawendy bardzo mi odpowiada, a i osoby częstowane ciasteczkami bynajmniej nie narzekały ;)
To prawdziwa rozkosz móc połączyć w jednym cieście wszystkie trzy rodzaje czekolady czyli gorzką, mleczną i białą. Delikatny, wilgotny spód brownie, mazisty sernik o wyraźnej nucie wiśniowej i polewa z białej czekolady, czego chcieć więcej? Smakuje fantastycznie, polecam.
Jest bardzo delikatny, raczej słodki, z mocno wyczuwalnym smakiem dyni, przełamanym przyprawami. Smakuje naprawdę dobrze - o ile nie macie nic przeciwko dyni. Jeśli jesteście jej fanami - to jest sernik dla Was!
Kruchutka tarta kasztanowa wypełniona słodkimi gruszkami i czekoladą. Właściwie można by było na tym poprzestać,bo tarta sama w sobie jest pyszna i wystarczająco słodka , ale zdecydowałam podać ją z dodatkiem odrobiny gruszkowego musu i z czekoladowym kremem kasztanowym.
W rondlu umieścić dynię, cukier i mleko. Z laski wanilii wyskrobać nasionka i także umieścić w rondlu. Gotować 15 pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, aby nie przywarło do dna. Następnie zdjąć pokrywkę i gotować kolejne 15 minut. Przestudzić, dodać jajka i całość zmiksować na jednolitą masę...