Podwójnie czekoladowy tort bezowy

Podwójnie czekoladowy tort bezowy

Czekoladowe blaty bezowe i przepyszny czekoladowy krem... i jeszcze prażone migdały.
Jak dla mnie to już brzmi dobrze - mam nadzieję, że smakuje jeszcze lepiej.
Torcik na 15-te urodziny mojego syna według przepisu Nigelli.
Zdjęcie - PODWÓJNIE CZEKOLADOWY TORT BEZOWY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Torcik bezowy z czekoladą SKŁADNIKI NA BLATY:

  • 6 dużych białek
  • 25 dkg drobnego cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka octu winnego

Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukier nie przerywając ubijania.

Na koniec dodać kakao i ocet i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

Masę podzielić na trzy części i upiec trzy okrągłe blaty o średnicy ok. 20 cm (najlepiej wcześniej na papierze wyrysować okręgi).

Piec w temperaturze 140 stopni ok. 1 godzinę. Wyłączyć piekarnik i przy lekko uchylonym piekarniku wystudzić blaty.

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 6 dużych żółtek
  • 10 dkg cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 300 ml tłustego mleka
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 10 dkg gorzkiej czekolady (minimum 70%)
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać mąkę oraz kakao i dokładnie wymieszać.
Mleko wymieszać ze śmietaną i podgrzać w rondelku. Powinno być gorące, ale nie można go zagotować. Gorące mleko powoli wlewać do utartych żółtek ciągle je mieszając.
Masę ciągle i bardzo dokładnie mieszając zagotować, zmniejszyć ogień i gotować kilka minut - masa powinna mieć konsystencję budyniu. Zdjąć z ognia i dodać rozpuszczoną czekoladę. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia (aby nie zrobił się na masie kozuch masę przykryć szczelnie folią spożywczą).

DO POSYPANIA

  • garść migdałów (w oryginale były pistacje)

Migdały uprażyć na patelni, przestudzić i posiekać.


Blaty przełożyć kremem, wierzch posypać prażonymi migdałami.

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów