Podwójnie czekoladowy tort bezowy
Czekoladowe blaty bezowe i przepyszny czekoladowy krem... i jeszcze prażone migdały.
Jak dla mnie to już brzmi dobrze - mam nadzieję, że smakuje jeszcze lepiej.
Torcik na 15-te urodziny mojego syna według przepisu Nigelli.
Torcik bezowy z czekoladą
SKŁADNIKI NA BLATY:
- 6 dużych białek
- 25 dkg drobnego cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka octu winnego
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukier nie przerywając ubijania.
Na koniec dodać kakao i ocet i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Masę podzielić na trzy części i upiec trzy okrągłe blaty o średnicy ok. 20 cm (najlepiej wcześniej na papierze wyrysować okręgi).
Piec w temperaturze 140 stopni ok. 1 godzinę. Wyłączyć piekarnik i przy lekko uchylonym piekarniku wystudzić blaty.
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 6 dużych żółtek
- 10 dkg cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki pszennej
- 300 ml tłustego mleka
- 300 ml śmietany kremówki
- 10 dkg gorzkiej czekolady (minimum 70%)
Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać mąkę oraz kakao i dokładnie wymieszać.
Mleko wymieszać ze śmietaną i podgrzać w rondelku. Powinno być gorące, ale nie można go zagotować. Gorące mleko powoli wlewać do utartych żółtek ciągle je mieszając.
Masę ciągle i bardzo dokładnie mieszając zagotować, zmniejszyć ogień i gotować kilka minut - masa powinna mieć konsystencję budyniu. Zdjąć z ognia i dodać rozpuszczoną czekoladę. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia (aby nie zrobił się na masie kozuch masę przykryć szczelnie folią spożywczą).
DO POSYPANIA
- garść migdałów (w oryginale były pistacje)
Migdały uprażyć na patelni, przestudzić i posiekać.
Blaty przełożyć kremem, wierzch posypać prażonymi migdałami.
Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: