Sernik dyniowy z solonym karmelem
Mam takie małe marzenie … chciałabym, żeby każdy mój sernik wychodził idealnie. Był puszysty i nie pękał na środku. Ten okazał się rewelacyjny, bo błyskawiczny w przygotowaniu i taaaaki dobry! Jeśli więc mi udało się upiec idealnie kremowy sernik, Wam też na pewno wyjdzie małe cudo sztuki cukierniczej ;)
Może już trochę męczę Was tymi dyniowymi smakami, ale jesienią nie mogę się opanować i dynię przyrządzam na wszelkie możliwe sposoby. W tym przepisie specjalnie zrezygnowałam z cynamonu, żeby pokazać, że dynia świetnie łączy się nie tylko z przyprawami korzennymi. Można z niej zrobić naprawdę subtelny i delikatny deser. Taki jak ten.
Sernik dyniowy z solonym karmelem Składniki- ciasteczka digestive (lub owsiane) - ok. szklanka, pokruszonych
- masło - stopione, 3 łyżki
- cukier - 1 łyżka
- masa serowa
- serek kremowy - 200g
- cukier - 3/4 szklanki
- mąka pszenna - 2 łyżki
- jajko - 2 szt
- puree z dyni - 3/4 szklanki
- kwaśna śmietana - 2 łyżki
- esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- sos karmelowy
- cukier - 3/4 szklanki
- woda - 1/4 szklanki
- śmietanka kremówka - 1/2 szklanki
- masło - 2 łyżki
- fleur de sel - lub sól morska do oprószenia wierzchu
Foremkę o średnicy ok. 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Pokruszone ciasteczka wymieszaj ze stopionym masłem i cukrem, wyłóż nimi dno formy, mocno dociskając. Wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 160 oC, ostudź.
Serek zmiksuj z cukrem i mąką, wbij kolejno jajka. Ciągle miksując dodaj puree z dyni*, śmietanę i esencję waniliową. Masę serową wylej na ciasteczkowy spód. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 oC, piecz ok. 50 minut, środek sernika powinien pozostać półpłynny. Sernik pozostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aż ostygnie. Wstaw do lodówki, aby się dobrze schłodził.
Przygotuj polewę karmelową. Do garnuszka wsyp cukier i wlej wodę. Dokładnie rozmieszaj, aż cały cukier się rozpuści. Pędzelkiem zwilżonym wodą zmyj kryształki cukru, które osadziły się ponad powierzchnią płynu. Gotuj na małym ogniu (nie mieszając), aż płyn stanie się bursztynowy. Wyłącz ogień i dodaj masło. Rozpuść je i po krótkiej chwili dodaj śmietankę (uwaga! Będzie bardzo bulgotać!). Gotowy sos ostudź. Zimnym polej sernik, oprósz solą.
-----
*Dynię pokrój w plastry, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz do miękkości, ok. 15-20 minut. Z lekko przestudzonych kawałków zdejmij skórkę- wystarczy wyjąć miąższ łyżką. Przełóż go do miski i rozdrobnij widelcem.