Jesienna tarta kasztanowa z gruszkami
Kruchutka tarta kasztanowa wypełniona słodkimi gruszkami i czekoladą. Właściwie można by było na tym poprzestać,bo tarta sama w sobie jest pyszna i wystarczająco słodka , ale zdecydowałam podać ją z dodatkiem odrobiny gruszkowego musu i z czekoladowym kremem kasztanowym.
Kasztany jadalne to bogactwo witamin i minerałów. Można je gotować, piec i przetwarzać na mąkę. Mąka kasztanowa nie zawiera glutenu . Doskonale nadaje się do wypieku
chleba , ciast, naleśników ,kruchych ciasteczek
do przyrządzania deserów, a nawet makaronu. Składniki:
- 250 g mąki kasztanowej
- 100 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 1 jajo
- 1 żółtko
- 100 g cukru pudru
- 3 gruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 5 ugotowanych kasztanów
- 100 g czekolady/ użyłam batonik nadziewany/
- kasztany kandyzowane do dekoracji
oraz:
w/g uznania jako dodatek
-mus gruszkowy
-krem czekoladowo kasztanowy
Wykonanie:
-Składniki na ciasto umieścić w misie miksera .
-Miksować do połączenia się składników.
-Ciasto wyłożyć na blat, podzielić na dwie części ,owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
-Gruszki obrać, usunąć gniazdka nasienne i pokroić w ósemki, skropić sokiem z cytryny.
-Jedną część ciasta rozwałkować na wielkość foremki / 22 cm/ plus brzegi.
-Wyłożyć natłuszczoną foremkę.
-Z drugiej części odłożyć kawałek ciasta na dekorację i również rozwałkować.
-Pokrojone gruszki ułożyć na cieście, posypać pokruszonymi kasztanami i kawałkami czekolady.
-Przykryć drugim krążkiem ciasta, dociskając brzegi.
-Z odłozonego ciasta wyciąć dekoracyjne listki i ułożyć na wierzchu ciasta.
-Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 st.C o. 35 minut.
Podawać z musem gruszkowym/ ugotowane ,zmiksowane gruszki doprawione sokiem cytrynowym i cynamonem / lub kasztanową nutellą /ugotowane, zmiksowane kasztany połączone z nutellą czekoladowo-orzechową/.