Słodka sobota #122: Torcik czekoladowo-kokosowy

Słodka sobota #122: Torcik czekoladowo-kokosowy
Zdjęcie - Słodka sobota #122: Torcik czekoladowo-kokosowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

































Wczoraj świętowałyśmy na Kaszubach urodziny dwójki naszych wspólnych znajomych. Nie od dziś wiadomo, że imprezy zakrapiane toastami sprawiają, że chętniej sięga się po słone przekąski, zapominając przy tym o deserach. Urodziny to jednak nie byle jaka okazja i uznałam, że tort ze świeczkami się należy. Nasza przyjaciółka Choco znana jest z kokosowych upodobań. Ostatni raz szykowałam dla niej coś słodkiego w Tłusty Czwartek, przygotowując partię kokosowych pączków z białą czekoladą. Z okazji urodzin również tort musiał być przecież kokosowy! Żeby nie wystraszyć innych gości przesadną słodyczą, postanowiłam dodać akcent czekoladowy. Tym sposobem powstała beza kokosowa, przekładana kremem kokosowym i kakaowym biszkoptem. Całość dla kontrastu zdobiło ganache z gorzkiej czekolady. Na początku obawiałam się, że nie zachęcę gości do słodkiej konsumpcji między drinkami, ale jednak udało się i torcik został zjedzony. Zadowolona mina solenizantki była dla mnie oczywiście najważniejsza. A po hucznej imprezie, na śniadanie przygotowałam dziś dla przyjaciół jajecznicę z 20 jajek. Jakoś postawiła nas na nogi.
Torcik czekoladowo-kokosowy/średnica 23 cm
Warstwa bezy kokosowej:
  • 2 białka
  • 100 g cukru
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka octu winnego
  • szczypta soli
Krem kokosowy:
  • 125 ml śmietanki kremówki 30%
  • 50 g śmietanki kokosowej
  • 150 g mascarpone
  • 50 g cukru pudru
Biszkopt kakaowy:
  • 3 jajka
  • 50 g cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Czekoladowy ganache:
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 60 g śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki masła
  • wiórki kokosowe do posypania tortu
Do nasączenia:
  • 50 ml wódki
  • 50 ml wody kokosowej lub 100 ml likieru kokosowego
Beza:
  1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę. Następnie dodajemy stopniowo po łyżce cukru i dalej ubijamy mikserem pianę do połączenia składników. Wlewamy ocet winny i miksujemy. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, przesiane kakao i delikatnie mieszamy.
  2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do formy bezę, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Spód bezowy pieczemy przez 40-45 minut w 140 stopniach.
  3. Upieczoną bezę wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Kakaowy biszkopt:
  1. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę tak jak na bezę. Dalej dodajemy stopniowo cukier ubijając białka. Gdy składniki się połączą dodajemy żółtka i dalej miksujemy.
  2. Do drugiej misy przesiewamy mąkę, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao.
  3. Suche składniki dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
  4. Tortownicę wykładamy ponownie pergaminem. Przelewamy ciasto do formy, wyrównujemy wierzch i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach.
  5. Upieczony biszkopt studzimy na kuchennej kratce.
Krem:
  1. Kremówkę ubijamy na bitą śmietanę. Gdy masa będzie sztywna dodajemy mascarpone, śmietankę kokosową (gęstą część schłodzonego mleka kokosowego), wiórki kokosowe i cukier puder. Całość ucieramy chwilę mikserem do połączenia składników. Gotową masę wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Czekoladowy ganache:
  1. W rondelku umieszczamy kremówkę, czekoladę oraz masło. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając do rozpuszczenia czekolady. Masa jest gotowa, gdy zgęstnieje.
Torcik:
  1. Na bezę wykładamy połowę kremu. Wyrównujemy wierzch.
  2. Biszkopt nasączamy likierem kokosowym (lub wódką wymieszaną z wodą kokosową) i kładziemy na krem.
  3. Boki przyszłego tortu dekorujemy pozostałym kremem i posypujemy wiórkami kokosowymi.
  4. Wierzch tortu smarujemy czekoladowym ganache i posypujemy wiórkami.
  5. Tak przygotowany tort wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Tosia

Kategorie przepisów