Tort na Halloween
            Skoro już pozostajemy w klimatach Halloween, z tej okazji przygotowałam niezwykle czekoladowy tort z cukrowymi duszkami.
Oczywiście taki tort można także wykorzystać na inną uroczystość, bez akcentów halloween’owych dla wielbicieli czekoladowych smaków.
Mocno czekoladowy tort z nutą alkoholową, przełożony masą śmietanowo-serową z kremem ganache. Duszki wykonałam z gotowej masy cukrowej i swietnie nawiązują do halloween’owej zabawy.
Składniki na ciasto:
- 150 g gorzkiej czekolady
 - 125 g masła
 - 1 łyżeczka esencji waniliowej
 - 80 ml whisky lub rumu
 - 160 g ciemnego brązowego cukru
 - 150 g białego drobnego cukru
 - 4 jaja
 - 220 g mąki tortowej
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1/2 łyżeczki soli
 
Składniki na krem:
- 280 ml smietany kremówki 36%
 - 300 g lekkiego serka kremowego
 - 125 g cukru pudru
 - 1 łyżeczka esencji rumowej
 
Składniki na krem ganache:
- 250 ml smietany kremówki 30%
 - 150 g gorzkiej czekolady
 - 2 łyżki golden syrupu lub 1 łyżka masła
 
oraz:
- 150 g białej masy cukrowej
 - 5-6 drucików lub drewnianych patyczków
 - 1 łyżka ozdób halloween’owych
 
Wykonanie:
- Czekoladę, masło, wanilię i whisky rozpuścić w kąpieli wodnej.
 - Do rozpuszczonej masy dodać brązowy cukier wymieszać następnie biały cukier i mieszać do rozpuszczenia cukrów.
 - Odstawić mieszaninę z palnika do przestudzenia i dodać po jednym jajku ciągle miksując.
 - Mąkę z proszkiem i solą przesiać i wsypać na koniec, do połączenia składników.
 - Formę tortową o średnicy 23 cm wysmarować tłuszczem i posypać kakao lub mąką, następnie przelać ciasto.
 - Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 175 st. C, przez 45 minut lub do suchego patyczka.
 - Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na trzy blaty w poziomie.
 - Smietanę z cukrem ubić na sztywno i dodać serek oraz aromat rumowy.
 - Przełożyć srodek blatów, wierzch oraz boki tortu.
 - Polać wystudzonym kremem ganache, smietanę zagotować dodać kawałki czekolady wymieszać do rozpuszczenia czekolady następnie ubić z masłem lub golden syrupem.
 - Masę cukrową rozwałkować na 0,5 cm i wyciąć efektowne duszki, które umieścić na patyczkach i wbić w ciasto.
 
Smacznego ?
            


