Tort na Halloween
Skoro już pozostajemy w klimatach Halloween, z tej okazji przygotowałam niezwykle czekoladowy tort z cukrowymi duszkami.
Oczywiście taki tort można także wykorzystać na inną uroczystość, bez akcentów halloween’owych dla wielbicieli czekoladowych smaków.
Mocno czekoladowy tort z nutą alkoholową, przełożony masą śmietanowo-serową z kremem ganache. Duszki wykonałam z gotowej masy cukrowej i swietnie nawiązują do halloween’owej zabawy.
Składniki na ciasto:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 125 g masła
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 80 ml whisky lub rumu
- 160 g ciemnego brązowego cukru
- 150 g białego drobnego cukru
- 4 jaja
- 220 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki na krem:
- 280 ml smietany kremówki 36%
- 300 g lekkiego serka kremowego
- 125 g cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji rumowej
Składniki na krem ganache:
- 250 ml smietany kremówki 30%
- 150 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki golden syrupu lub 1 łyżka masła
oraz:
- 150 g białej masy cukrowej
- 5-6 drucików lub drewnianych patyczków
- 1 łyżka ozdób halloween’owych
Wykonanie:
- Czekoladę, masło, wanilię i whisky rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Do rozpuszczonej masy dodać brązowy cukier wymieszać następnie biały cukier i mieszać do rozpuszczenia cukrów.
- Odstawić mieszaninę z palnika do przestudzenia i dodać po jednym jajku ciągle miksując.
- Mąkę z proszkiem i solą przesiać i wsypać na koniec, do połączenia składników.
- Formę tortową o średnicy 23 cm wysmarować tłuszczem i posypać kakao lub mąką, następnie przelać ciasto.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 175 st. C, przez 45 minut lub do suchego patyczka.
- Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na trzy blaty w poziomie.
- Smietanę z cukrem ubić na sztywno i dodać serek oraz aromat rumowy.
- Przełożyć srodek blatów, wierzch oraz boki tortu.
- Polać wystudzonym kremem ganache, smietanę zagotować dodać kawałki czekolady wymieszać do rozpuszczenia czekolady następnie ubić z masłem lub golden syrupem.
- Masę cukrową rozwałkować na 0,5 cm i wyciąć efektowne duszki, które umieścić na patyczkach i wbić w ciasto.
Smacznego ?