Murzynek na domowym majonezie
Tym przepisem jeszcze raz będę próbowała Was namawiać na samodzielne wykonanie majonezu - dobrego, domowego, takiego bez konserwantów i zbędnych dodatków, który jest pyszny i zdrowy.
Dzisiaj domowy majonez wykorzystałam do przygotowania takiego oto murzynka. To pomysł na ekspresowe ciasto - razem z przygotowaniem majonezu zajmie Wam nie więcej niż 15 minut - potem tylko piekarnik i ciasto gotowe.
Murzynek na majonezie
MAJONEZ:
- 1 jajko
- 1 szklanka oleju
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
Jeśli majonez będzie wykorzystany np. do sałatki - skorupkę jajka trzeba sparzyć wrzątkiem. W tym przypadku nie ma takiej konieczności.
Wszystkie składniki umieścić w wysokim kubku. Mocno schłodzoną końcówką blendera zmiksować składniki i gotowe.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki kakao
- 2 łyżeczki sody
- majonez (lub szklanka kupnego)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka wody
Do miski przesiać mąkę, sodę i kakao oraz dodać pozostałe suche składniki. Dodać majonez oraz wodę i dokładnie wymieszać robotem.
Ciasto wylać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec 30-35 minut. Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: