Murzynek na domowym majonezie

Murzynek na domowym  majonezie

Tym przepisem jeszcze raz będę próbowała Was namawiać na samodzielne wykonanie majonezu - dobrego, domowego, takiego bez konserwantów i zbędnych dodatków, który jest pyszny i zdrowy.

Dzisiaj domowy majonez wykorzystałam do przygotowania takiego oto murzynka. To pomysł na ekspresowe ciasto - razem z przygotowaniem majonezu zajmie Wam nie więcej niż 15 minut - potem tylko piekarnik i ciasto gotowe.
Zdjęcie - MURZYNEK NA DOMOWYM MAJONEZIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Murzynek na majonezie MAJONEZ:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka oleju
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
Mocno schłodzić końcówkę blendera-najlepiej wstawić ją do zamrażarki na kilka minut.

Jeśli majonez będzie wykorzystany np. do sałatki - skorupkę jajka trzeba sparzyć wrzątkiem. W tym przypadku nie ma takiej konieczności.
Wszystkie składniki umieścić w wysokim kubku. Mocno schłodzoną końcówką blendera zmiksować składniki i gotowe.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • majonez (lub szklanka kupnego)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka wody
Przygotować formę do pieczenia - wyłożyć ją papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Do miski przesiać mąkę, sodę i kakao oraz dodać pozostałe suche składniki. Dodać majonez oraz wodę i dokładnie wymieszać robotem.
Ciasto wylać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec 30-35 minut.

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów