Ciasteczka lawendowe

Ciasteczka lawendowe

Niedawno zakupiłam paczkę suszonej lawendy i teraz mnie nosi, by eksperymentować z kwiatowymi przepisami :) Były już lawendowe gruszki faszerowane serem, teraz pora na ciasteczka – delikatne, maślane i bardzo kruche. Tak kruche, że mogłaby je jeść nawet bezzębna osoba, bo rozpadają się pod naciskiem języka ;)))
W przepisach z wykorzystaniem lawendy jest jeden problem: nie wszyscy lubią jej aromat, ponieważ niektórym kojarzy się z kosmetykami i środkami czystości. Ja nie mam takich skojarzeń, aromat lawendy bardzo mi odpowiada, a i osoby częstowane ciasteczkami bynajmniej nie narzekały ;)

Zdjęcie - Ciasteczka lawendowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
CIASTECZKA LAWENDOWE
150g miękkiego masła,
½ szklanki cukru pudru,
1 żółtko,
1,5 szklanki mąki,
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka suszonej lawendy,
skórka starta z 1 niedużej cytryny,
odrobina soli

Wszystkie składniki zagnieść razem w misce i uformować 1 długi lub 2 krótsze wałki o średnicy 4 cm. Wałki wyłożyć na folię spożywczą – nie muszą być idealne, bo ciasto jest klejące. Zawinąć wałki w folię i dopiero wtedy najwygodniej jest wyrównać ich kształt.
Wałki włożyć do zamrażarki na 1-2 godziny (lub dłużej, zamrożone ciasto wytrzyma wiele dni).
Zamrożone wałki odwinąć z folii i pokroić na ok. 7 mm plastry. Kłaść je w kilkucentymetrowych odstępach na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
Piec w 200 stopniach ok. 10-12 minut, aż ciasteczka zaczną się lekko rumienić.

Z podanej ilości składników wychodzi ok. 35 ciasteczek.


(inspirowane przepisem dorotus, z moimi zmianami)

Kategorie przepisów