Tarta dyniowa
Składniki:
na ciasto: 250g mąki, 50g cukru pudru, 125g masła pokrojonego w kostkę, 1 jajko, trochę mleka
na nadzienie: 500g obranej i pokrojonej w kostkę dyni, 500ml pełnotłustego mleka, 120g cukru trzcinowego, 1 laska wanilii, 2 jajka
Wykonanie:
Do misy przesiać mąkę i cukier puder. Palcami wcierać w nie masło, aż powstaną okruchy. Wbić jajko i dolać odrobinę mleka. Delikatnie wyrobić ciasto. Nie wyrabiać zbyt długo. Uformować kulę, następnie mocno ją spłaszczyć, owinąć folią spożywcza i umieścić w lodówce na pół godziny. Formę na tartę o średnicy 25cm natłuścić i oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować oprószonym mąką wałkiem, następnie nawinąć na tenże wałek i w ten sposób przenieść do formy. Docisnąć do ścianek i odciąć nadmiar ciasta. Dno ponakłuwać widelcem, przykryć ponownie folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
W rondlu umieścić dynię, cukier i mleko. Z laski wanilii wyskrobać nasionka i także umieścić w rondlu. Gotować 15 pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, aby nie przywarło do dna. Następnie zdjąć pokrywkę i gotować kolejne 15 minut. Przestudzić, dodać jajka i całość zmiksować na jednolitą masę.
Z zamrażalnika wyjąć ciasto, wyłożyć je papierem do pieczenia iw wysypać na to fasolę. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 10 minut. Następnie usunąć papier z fasolą i piec jeszcze 10 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i zmniejszyć w nim temperaturę do 160C. Wypełnić podpieczoną tartę nadzieniem dyniowym i piec w piekarniku jeszcze 30 minut.
Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera pt. "Kulinarne wyprawy Jamiego". Z moimi minimalnymi zmianami.