Grzyby namoczyć w wodzie na całą noc.Cebulę obrać, pokroić kostkę, przesmażyć na gorącym tłuszczu. Dodać odsączone z wody i pokrojone w paski grzyby. Przesmażyć . Wszystkie składniki przepuścić przez maszynkę o grubym sicie. Dodać bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem wymieszać.
Grzyby namoczyć na noc a następnie ugotować. Kapustę włożyć do gara i ugotować do miękkości na wodzie z grzybów. Cebulkę pokroić drobno, zeszklić na patelni. Ugotowane grzyby i kapustę drobno posiekać.
W tym roku miał być swojski kwas z buraków. Na razie zrobiłam z koncentratu na potrzeby bloga. Z buraków pewnie podam już po świętach. Przynajmniej na "kiszonkę" jak uda mi się ją wytworzyć. Na dzień dzisiejszy mogę śmiało polecić kwasy buraczane, które są w każdym sklepie.
Zdjęcia takie sobie, ale bądźmy szczerzy... ryba po grecku do fotogenicznych za bardzo nie należy. I musicie mi uwierzyć na słowo, że pod tą warstwą sosu kryje się ryba. Nie pomyślałam, żeby zrobić zdjęcie po degustacji, wybaczycie to niedopatrzenie, prawda? :)
Filety pokroić w kwałki, ułożyć na dnie salaterki. Na to położyć warstwę marchwi startej na tarce o małych dziurkach. Wymieszać majonez z wodą do gęstości śmietany, posmarować nim warstwę marchwi. Następnie położyć drobno posiekaną cebulę, wyrównać powierzchnię sałatki, posmarować majonezem, potem położyć warstwę jabłek startych na tarce o najmniejszych dziurkach, znów warstwa majonezu, następnie warstwę buraczków startych na tarce.
Sałatka przygotowana przy okazji przygotowania śledzia w śmietanie. Wystarczyło odłożyć 2 filety, trochę jabłek i cebuli, dodać co nieco i już jest całkiem inna sałatka :)
Przygotowałam śledzie po kaszubsku w pysznym aromatycznym sosie pomidorowym. Robiłam je już parę razy, mają niezwykły smak i ze stołu znikają bardzo szybko. To jeden ze staropolskich przepisów na śledzie.
Tak, tak moi drodzy, to nie jest zart. Choc do swiat pozostal ponad miesiac to juz czas pomyslec o piernikach.Jesli chcecie przygotowac ciasto, ktore wymaga lezakowania i chcecie by nabralo odpowiednio duzo aromatu, to juz najwyzsza pora rozejrzec sie za odpowiednim przepisem.
Do tej pory na naszym stole łazanki pojawiały się wyłącznie w towarzystwie kapusty kiszonej zasmażanej z cebulką i pieczarkami. Koniecznie spora ilość kapuchy i pieczarek, wiecej niż makaronu! W tym roku wypróbowałam przepis z bloga Doroty. Łazanki wyszły pyszne, jednak te z pieczarkami troszkę bardziej nam smakują:) Ale jako wigilijne danie są super!
Śledzie po sułtańsku na czerwono na słodko, bardzo lubię słodkawe śledzie więc i te przypadły mi do gustu polecam ... Niektórzy obawiają się śledzi na słodko ale przecież do odważnych świat należy ...
Śledzie w mocnej octowej zalewie, ze sporym dodatkiem słodkiej marchewki, chrupiącej cebuli i kwaszonymi ogórkami. Całość smakuje bardzo fajnie, szczególnie na kromce lekko czerstwego chleba