Zmodyfikowane śledzie po japońsku

Zmodyfikowane śledzie po japońsku
Należymy do rodziny śledziowych :) Lubimy śledzie w każdej chyba postaci. Na Wigilię serwuję ich często kilka rodzajów, poza klasycznymi w oleju, śmietanie itp są zawsze obowiązkowo te po japońsku. Skąd nazwa, nie wiem, ale ją stosuję.

Śledzie po japońsku

  • tacka śledzi w oleju a'la matias
  • 2 szalotki
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 2 łyżki majonezu
  • 3-4 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka łagodnego keczupu

Zdjęcie - zmodyfikowane śledzie po japońsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiŚledzie należy odsączyć z nadmiaru oleju i pokroić na dwucentymetrowej szerokości dzwonka. Szalotki drobniutko siekamy, jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W kubeczku należy wymieszać majonez, śmietanę i keczup, można doprawić jeśli ktoś ma życzenie.

Śledzie układam na półmisku, posypuję szalotkami, następnie wykładam jabłka, polewam sosem a na wierzchu posypuje kaparami i suszoną żurawiną.

Kategorie przepisów