Wigilijne uszka z grzybami
składniki na farsz:
5 dag grzybów suszonych
1 cebula
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
olej
Grzyby namoczyć w wodzie na całą noc.
Cebulę obrać, pokroić kostkę, przesmażyć na gorącym tłuszczu. Dodać odsączone z wody i pokrojone w paski grzyby. Przesmażyć . Wszystkie składniki przepuścić przez maszynkę o grubym sicie. Dodać bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem wymieszać.
składniki na ciasto:
15 dag mąki pszennej
1 jajko
1/2 szklanki wody
1 szczypta soli
Mąkę wysypać na stolnicę. Wbić jajko, dodać wodę i szczyptę soli. Zagnieść ciasto, podsypując mąką.
Gotowe ciasto rozwałkować cienko, wykrawać kwadraciki wielkości 3 cm. Na każdy kwadracik nakładać farsz. Każdy kwadracik złożyć po przekątnej i zlepić brzegi, następnie rogi trójkąta, układać jeden na drugim i zlepić.
Uszka wrzucać na wrzącą i osoloną wodę. Gdy uszka wypłyną na powierzchnię wody, wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej.