Wigilijne uszka z grzybami

Wigilijne uszka z grzybami

składniki na farsz:

5 dag grzybów suszonych

1 cebula

2 łyżki bułki tartej

sól, pieprz

olej

Grzyby namoczyć w wodzie na całą noc.

Cebulę obrać, pokroić kostkę, przesmażyć na gorącym tłuszczu. Dodać odsączone z wody i pokrojone w paski grzyby. Przesmażyć . Wszystkie składniki przepuścić przez maszynkę o grubym sicie. Dodać bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem wymieszać.

składniki na ciasto:

15 dag mąki pszennej

1 jajko

1/2 szklanki wody

1 szczypta soli

Mąkę wysypać na stolnicę. Wbić jajko, dodać wodę i szczyptę soli. Zagnieść ciasto, podsypując mąką.

Gotowe ciasto rozwałkować cienko, wykrawać kwadraciki wielkości 3 cm. Na każdy kwadracik nakładać farsz. Każdy kwadracik złożyć po przekątnej i zlepić brzegi, następnie rogi trójkąta, układać jeden na drugim i zlepić.

Uszka wrzucać na wrzącą i osoloną wodę. Gdy uszka wypłyną na powierzchnię wody, wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej.

Kategorie przepisów