Bigos po staropolsku

Zdjęcie - Bigos po staropolsku   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis na ten bigos dostałam od mojego szefa Andrzeja :-) dziękuję . A pochodzi on z bardzo starej książki W staropolskiej kuchni która widziałam również tu. Bigos jest pyszny delikatny pachnący grzybami - bardzo aromatyczny. Można również podprawić zasmażką z mąki i smalcu ,ale uważam że to nie jest konieczne. Do bigosu można dodać łyżkę przecieru pomidorowego - zgadzam się z tym co piszą w książce -bo poprawia jego smak. Bigos gotujemy w garnku emaliowym lub żeliwnym natomiast nigdy w aluminiowym. Podajemy z chlebem razowym lub jasnym i jako ułatwiający trawienie dla do rosłych podajemy z kieliszkiem ochłodzonej wódki.

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 2 kg kapusty świeżej
  • 2 kg kiełbasy( różne rodzaje)
  • 2 kg mięsa ( różne rodzaje np: szynka pieczona, wędzonka,schab gotowany...)
  • 4 duże kwaśne jabłka np: szara reneta 
  • 10 dag suszonych grzybów 
  • 2 duże cebule
  • 20 dag suszonych śliwek 
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 

Kapustę kiszona odcisnąć z soku i pokroić niezbyt drobno. Kapustę świeżą poszatkować i sparzyć wrzątkiem - przełożyć do garnka podlać wodą (lepiej w wywarze z gotowanej kiełbasy)i gotować na małym ogniu.  kiełbasę i mięso pokroić w grubszą kostkę i wrzucić do kapusty. Jabłka obrać i pokroić w mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. W oddzielnej wodzie ugotować suszone grzyby, ugotowane grzybki pokroić w paski i wraz z wywarem dodać do kapusty. Teraz do bigosu dodajemy cebule która należny obrać pokroić w kostkę i przyrumienić na smalcu. Do mrugającego na ogniu bigosu dodajemy śliwki suszone bez pestek pokrojone w cienkie paseczki. Bigos przyprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie odrobina cukru - powinien być pikantny. Na końcu wlewamy wino i gotujemy bigos na małym ogniu 40 minut - często mieszając. Następnego dnia bigos odgrzewamy - najsmaczniejszy jest po trzecim odgrzaniu. 

Smacznego

Wydrukuj przepis

 

Zdjęcie - Bigos po staropolsku   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

dołączam do Akcji Wigilia 2011

 

Przepisy z tych kategorii

Pasztet z indyka z żurawiną
1

Pasztet z indyka z żurawiną

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bitki z karkówki w sosie z suszonych grzybów

Bitki z karkówki w sosie z sus…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Gulasz z wołowiny z kasztanami i aromatem pomarańczy

Gulasz z wołowiny z kasztanami…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Kotleciki drobiowe z marchewką i groszkiem

Kotleciki drobiowe z marchewką…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Polędwiczka wieprzowa ze śliwkami

Polędwiczka wieprzowa ze śliwk…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Pasztet z indyka bez pieczenia (bez glutenu i jajek)
3

Pasztet z indyka bez pieczenia…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Śledź z cebulką i grzybami w oleju

Śledź z cebulką i grzybami w o…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Zupa grzybowo – serowa

Zupa grzybowo – serowa

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pasta grzybowa do słoików na zimę

Pasta grzybowa do słoików na z…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Tofu z grzybami shiitake i czarną fasolą

Tofu z grzybami shiitake i cza…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Na śniadanie : muffiny jajeczne!
1

Na śniadanie : muffiny jajeczn…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pomysł na kurczaka z pieczarkami
1

Pomysł na kurczaka z pieczarka…

napiecyku napiecyku
napiecyku