Bigos po staropolsku

Zdjęcie - Bigos po staropolsku   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis na ten bigos dostałam od mojego szefa Andrzeja :-) dziękuję . A pochodzi on z bardzo starej książki W staropolskiej kuchni która widziałam również tu. Bigos jest pyszny delikatny pachnący grzybami - bardzo aromatyczny. Można również podprawić zasmażką z mąki i smalcu ,ale uważam że to nie jest konieczne. Do bigosu można dodać łyżkę przecieru pomidorowego - zgadzam się z tym co piszą w książce -bo poprawia jego smak. Bigos gotujemy w garnku emaliowym lub żeliwnym natomiast nigdy w aluminiowym. Podajemy z chlebem razowym lub jasnym i jako ułatwiający trawienie dla do rosłych podajemy z kieliszkiem ochłodzonej wódki.

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 2 kg kapusty świeżej
  • 2 kg kiełbasy( różne rodzaje)
  • 2 kg mięsa ( różne rodzaje np: szynka pieczona, wędzonka,schab gotowany...)
  • 4 duże kwaśne jabłka np: szara reneta 
  • 10 dag suszonych grzybów 
  • 2 duże cebule
  • 20 dag suszonych śliwek 
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 

Kapustę kiszona odcisnąć z soku i pokroić niezbyt drobno. Kapustę świeżą poszatkować i sparzyć wrzątkiem - przełożyć do garnka podlać wodą (lepiej w wywarze z gotowanej kiełbasy)i gotować na małym ogniu.  kiełbasę i mięso pokroić w grubszą kostkę i wrzucić do kapusty. Jabłka obrać i pokroić w mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. W oddzielnej wodzie ugotować suszone grzyby, ugotowane grzybki pokroić w paski i wraz z wywarem dodać do kapusty. Teraz do bigosu dodajemy cebule która należny obrać pokroić w kostkę i przyrumienić na smalcu. Do mrugającego na ogniu bigosu dodajemy śliwki suszone bez pestek pokrojone w cienkie paseczki. Bigos przyprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie odrobina cukru - powinien być pikantny. Na końcu wlewamy wino i gotujemy bigos na małym ogniu 40 minut - często mieszając. Następnego dnia bigos odgrzewamy - najsmaczniejszy jest po trzecim odgrzaniu. 

Smacznego

Wydrukuj przepis

 

Zdjęcie - Bigos po staropolsku   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

dołączam do Akcji Wigilia 2011

 

Przepisy z tych kategorii

Cukinie okrągłe zapiekane z mięsem
1

Cukinie okrągłe zapiekane z mi…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Grillowany kurczak z pikantnym sosem morelowym

Grillowany kurczak z pikantnym…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Udka kurczaka pieczone w sosie pomidorowo-paprykowym
1

Udka kurczaka pieczone w sosie…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pieczony klops drobiowy z marchewką i jabłkiem
1

Pieczony klops drobiowy z marc…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Klopsiki z jelenia w sosie z brandy

Klopsiki z jelenia w sosie z b…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Chicken Satay

Chicken Satay

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Przepisy z tych kategorii

Śledzie Orient Express
1

Śledzie Orient Express

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Uszka z  grzybami
1

Uszka z grzybami

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Kapusta z grochem
1

Kapusta z grochem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kulebiak krucho-drożdżowy z kiszoną kapustą i grzybami

Kulebiak krucho-drożdżowy z ki…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Paszteciki drożdżowe z pieczarkami
1

Paszteciki drożdżowe z pieczar…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie z uszkami
4

Wigilijny barszcz czerwony na…

A_SE A_SE
Shabbyeat