Wzięło mnie ostatnio na nadziewanie ;-) a ponieważ bakłażan jest teraz dużo tańszy od papryki nadziałam 2 świeże bakłażany i przeleżałą w lodówce paprykę.
Kuchnia chińska zawsze mi się podobała ale ostatnio wciąga mnie coraz bardziej. Wczoraj na kolację zrobiłam lekką jarzynkę z cukinii w sosie słodko - ostrym. Taką cukinię można podać do ryżu, albo makaronu ryżowego, bardzo dobrze smakuje.
Po wczorajszej surówce znów mnie naszło na kapustę, poszłam szybko na rynek z myślą że ją dzisiaj powtórzę, jednak gdy wróciłam do domu, na myśl przyszły mi gołąbki :-) Nie jest to szybkie danie, ale ponieważ i tak nie miałam planów na popołudnie to wyczarowałam sobie pyszne jedzonko.
Postanowiłam spróbować kalafiora w innej postaci niż tradycyjnie gotowany i podany z rozpuszczonym masłem i bułką tartą. W sumie to tutaj też są te wszystkie składniki więc kaloryczność dania jest taka sama albo jeszcze większa biorąc pod uwagę sos beszamelowy i żółty ser. Ale kalafior w tej formie jest po prostu pyszny i raz na jakiś czas napewno nie zaszkodzi.
Po makaronie z rukolą przyszedł czas na... makaron z rukolą ;) Tym razem jednak chciałam spróbować jej w postaci pesto. Okazało się, że był to świetny pomysł. Chociaż przyznam, że po spróbowaniu samego pesto miałam pewne obawy, bo miało ono gorzkawy smak.
Kochani, dzisiaj proste w przygotowaniu warzywne Curry.Możemy wrzucić ulubione warzywa – i wyjdzie :)Nie zarażajcie się jeśli nie macie w s z y s t k i c h wykorzystanych przeze mnie przypraw – pominiecie jedną czy dwie – też będzie pyszne i zasmakuje Indiami.
1/3 szklanki oliwy rozgrzewam na patelni, wrzucam pokrojoną w drobniutką kosteczkę cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek, całość podduszam. Cukinię należy pokroić na cieniutkie wstążki - za pomocą np obieraczki do warzyw i wrzucić do cebuli.
Dzisiaj proponuję wegetariańską wersję lazanii. Warzywa można komponować według własnego gustu i smaku, tak samo sos. Ja zrobiłam sos beszamelowy i wykorzystałam bukiet warzyw dostępnych o tej porze roku.