Lasagne z warzywami

Lasagne z  warzywami

Dzisiaj proponuję wegetariańską wersję lazanii. Warzywa można komponować według własnego gustu i smaku, tak samo sos. Ja zrobiłam sos beszamelowy i wykorzystałam bukiet warzyw dostępnych o tej porze roku. Makaronu nie gotowałam tylko przygotowałam większą ilość sosu i dokładnie polałam nim makaron. Zdjęcie nie jest może zbyt apetyczne  bo robione na zimno ale taka lazania z warzywami jest naprawdę bardzo smaczna.

Zdjęcie - Lasagne z  warzywami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Żródło: xxx

Składniki:

  • 12 płatów lasagne
  • 300 g brokułów
  • 1  papryka
  • 2 cebule
  • 300 g pieczarek
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 200 g żółtego sera
  • 3 szklanki sosu beszamelowego
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • kilka świeżych listków bazylii  

 

Cebule pokroić w piórka. Zeszklić na dużej patelni. Dodać pokrojone w paski pieczarki, paprykę, podzielone na małe różyczki brokuły i posiekaną drobna papryczkę chilli. Dusić prze około 5 minut pod przykryciem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, gałkę i chwilę dusić. Pomidory odsączyć, zachowując zalewę. Pokroić w plasterki. Dodać do warzyw i smażyć przez 2- 3 minuty bez przykrycia.

Przygotować sos beszamelowy, roztapiając w rondelku 4 czubate łyżki masła i mieszając z taką samą ilością mąki. Tak przygotowaną jasną zasmażkę rozprowadzić stopniowo 3/4 l zimnego mleka - wlewając najpierw 2-3 łyżki i ciągle mieszając. Zagotować.

Na tarce o dużych oczkach zetrzeć żółty ser.

Prostokątną formę wysmarować tłuszczem. Układać na niej suche płaty makaronu. Przykryć je 1/2 warzywnego farszu oraz 1/3 sosu beszamelowego, posypać 1/3 sera. Ponownie ułożyć płaty makaronu i powtórzyć czynności. Na wierzchu ułożyć makaron, dokładnie przykryć resztą beszamelu i posypać serem. Zapiekać przez ok. 45 minut w temperaturze 190 - 200 stopni.

Smacznego:)

Kategorie przepisów