Gulasz z soczewicą
Składniki (na 2-3 porcje):
- 150 g soczewicy zielonej (użyłam puy),
- 1 czerwona papryka,
- kawałek dyni,
- 1 por,
- 3 ziemniaki,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego lub koncentratu,
- pół cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek,
- olej,
- natka pietruszki.
Wykonanie:
Soczewicę umyć, zalać wodą 1 cm ponad wysokość soczewicy, zagotować. Ziemniaki obrać i pokroić w grubszą kostkę, dynie i paprykę również, por w plasterki. Po ok 10 minutach gotowania soczewicy dodać do niej ziemniaki, dynię, pietruszkę, por, liść laurowy i ziele angielskie. Przykryć i gotować do miękkości. Cebulę pokroić w ćwierć plastry, czosnek w kostkę. Przesmażyć je na oleju, dodać do gotujących się warzyw. Gdy już całość będzie miękka, dodajemy przecier pomidorowy, majeranek, dosmaczamy.
Podajemy na gorąco jako samodzielne danie lub z ryżem czy kaszą. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Pyszne i syte :-)
Smacznego!!!