Cukinia i pieczarki po francusku
Szybkie, proste w przygotowaniu i wbrew pozorom bardzo pożywne danie.
Składniki:
- 4 młode cienkie cukinie,
- 10 pieczarek,
- 3/4 szklanki bułki tartej (może być bezglutenowa),
- pęczek koperku,
- 4 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- ok 4 łyżki oleju.
Wykonanie:
Cukinię umyć, jeśli potrzeba obrać, pokroić na kawałki 4 - 5 cm, jeśli są grube przekroić jeszcze wzdłuż na pół. Pieczarki umyć i pokroić na ćwiartki. Cukinię gotwać przez 5 minut w osolonym wrzątku, odcedzić i przelać zimną wodą, odcedzić ponownie.
Wymieszać w misce bułkę, dodać pokrojony koperek, przecisnięte przez praskę ząbki czosnku, 3 łyżki oleju, sól, pieprz, wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do ok 200 stopni.
Cukinię i pieczarki włożyć do formy do zapiekania, polać 1 łyżką oleju, posolić, posypać mieszanką bułki, zapiekać ok 15 - 20 minut (ja w połowie delikatnie przemieszałam bułkę).
Zjadać od razu, gorące.
Smacznego!!!