Makaron z pesto z rukoli i fetą
Po makaronie z rukolą przyszedł czas na... makaron z rukolą ;) Tym razem jednak chciałam spróbować jej w postaci pesto. Okazało się, że był to świetny pomysł. Chociaż przyznam, że po spróbowaniu samego pesto miałam pewne obawy, bo miało ono gorzkawy smak. Jednak po połączeniu z makaronem i serem feta pesto zmieniło swoje oblicze i stworzyło bardzo smakowity i szybki obiad. Nawet mój tata, który jak sam stwierdził, „za rukolą w postaci liści nie przepada”, zjadł ze smakiem cały talerz :)
Skusił mnie przepis z gazetki „Moje Gotowanie” (5/2011), jednak zmieniłam nieco proporcje pesto, bo do dyspozycji miałam tylko 60g rukoli, a nie aż 100g. Mimo to i tak zostały mi 3 spore łyżki sosu, który zalałam warstewką oliwy i zamknęłam w słoiczku w lodówce – będzie na kiedyś :)
MAKARON Z PESTO Z RUKOLI
(na 4 porcje)
400g makaronu (u mnie penne),
60g rukoli,
4 łyżki pestek dyni,
1 ząbek czosnku,
ok. 1/3 szklanki oliwy,
1/3 szklanki startego parmezanu,
sól, pieprz,
ok. 120g sera feta
Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni. Oczyszczone listki rokoli rozdrobnić blenderem razem z pestkami, czosnkiem, oliwą i parmezanem oraz solą i pieprzem do smaku. Pesto powinno być gęste i mieć konsystencję drobnych ziarenek.
Makaron ugotować al. dente w osolonej wodzie, odcedzić i gorący wymieszać z 4 łyżkami pesto.
Każdą porcję posypać pokruszonym serem feta.
Skusił mnie przepis z gazetki „Moje Gotowanie” (5/2011), jednak zmieniłam nieco proporcje pesto, bo do dyspozycji miałam tylko 60g rukoli, a nie aż 100g. Mimo to i tak zostały mi 3 spore łyżki sosu, który zalałam warstewką oliwy i zamknęłam w słoiczku w lodówce – będzie na kiedyś :)
MAKARON Z PESTO Z RUKOLI
(na 4 porcje)
400g makaronu (u mnie penne),
60g rukoli,
4 łyżki pestek dyni,
1 ząbek czosnku,
ok. 1/3 szklanki oliwy,
1/3 szklanki startego parmezanu,
sól, pieprz,
ok. 120g sera feta
Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni. Oczyszczone listki rokoli rozdrobnić blenderem razem z pestkami, czosnkiem, oliwą i parmezanem oraz solą i pieprzem do smaku. Pesto powinno być gęste i mieć konsystencję drobnych ziarenek.
Makaron ugotować al. dente w osolonej wodzie, odcedzić i gorący wymieszać z 4 łyżkami pesto.
Każdą porcję posypać pokruszonym serem feta.