Boczniaki duszone na ostro
Dzisiaj na szybko zrobiłam do kaszy gryczanej prosty i pyszny sos z boczniaków (myślę że można go zrobić również z pieczarek).
Składniki na 2 osoby:
- 250 g boczniaków,
- 1/2 cebuli,
- 1 czubata łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka musztardy,
- woda lub bulion (ponad szklanka),
- sól, pieprz, cukier do smaku,
- olej,
- ew. natka pietruszki.
Oczyszczone boczniaki pokroić w paski (zdłuż blaszek), poddusić w odrobinie wody. W międzyczasie pokroić cebulę, usmażyć ją na niewielkiej ilości oleju, posypać mąką, wymieszać i chwilę razem smażyć. Zalać szklanką wody/bulionu (ja wlałam wody i dodałam wegańskiego bulionu w proszku), dobrze wymieszać. Dodać musztardę, popieprzyć. Przelać całość do boczniaków, wymieszać, dusić do miękkości boczniaków. Jeśli będzie za gęste, dodać wody, doprawić, dodać ew. trochę natki pietruszki.
Podawać na gorąco, pyszne z kaszą :-)
Smacznego!!!