Ciasto czekoladowe z posmakiem kawowymi i kremem karmelowym. Jeżeli lubicie słodkie ciasta to to ciasto jest dla Was... Naprawdę jest warte polecenia - grzechem by było go nie spróbować... Polecam
Smak chałwy zdecydowanie w nim dominuje - jest mocno wyczuwalny w samej masie serowej i polewie. I choć przyznam, że za samą chałwą nie przepadam, tak w tym serniku zasmakowałam. Jego ogromnym aututem jest konsystencja - cudownie kremowa. Być może to przez kąpiel wodną, w której piekł się sernik, ale nigdy nie jadłam tak delikatnej, kremowej, niemal aksamitnej masy serowej - dosłownie rozpływa się w ustach!
W tym roku na moim świątecznym stole gościły wiśnie jako dodatek do potraw i ciast. Ser i wiśnie to doskonałe połączenie ale ja chyba przekonałam się o tym dopiero teraz. Najczęściej do sernika dodawałam brzoskwinie bo to takie oczywiste. Jeśli dobrze osłodzimy ser lekko kwaśne wiśnie fajnie przełamują smak.
A wspominam o tym na zasadzie luźnych skojarzeń. Natrafiłam na interesujący przepis na babkę o wdzięcznej nazwie „Pomarańczowa rewolucja” i postanowiłam go wypróbować. Efekt? Strzał w dziesiątkę
Puszysty, lekki biszkopt. Kremowa, mleczna masa. Czekoladowa polewa. ACH I OCH. Całość rozpływa się w ustach. Schłodzona w lodówce to świetny deser w te upały
To tanie i wydajne ciasto spotkać można pod wieloma nazwami: grysikowiec, miodownik, ciasto czeskie, rudzielec, makulatura... Poszczególne przepisy mogą się trochę różnić od siebie, ale bazą zawsze są miodowe placki przełożone masą z kaszy manny.
Chcę dziś pokazać kolejny sernik, może skusicie się na niego właśnie na Wielkanoc? Bardzo mi się spodobał ten przepis, bo ciasto nie dość, że zawiera twaróg to również jest w nim mak, kokos i brzoskiwnie, a wszystko na kruchym cieście i jeszcze z kurszonką. Co Wy na to? :) Bardzo nam smakowało i chętnie je powtórzę.
Wielkanoc za pasem, a że świąt nie wyobrażam sobie bez dobrego ciasta na stole, to babka kajmakowa z chrupiącymi orzeszkami ziemnymi, będzie strzałem w dziesiątkę.
Zostały Wam białka po wielkanocnych wypiekach i nie wiecie co z nimi zrobić ? Możecie na przykład upiec taką oto trójkolorową babeczkę. Łatwa, szybka i smaczna - tak w skrócie można ją opisać. Jest lekko gąbczasta i wilgotna, z cynamonową nutą.
Lemon curd to angielski krem cytrynowy, który podbił serca (i kubki smakowe) ludzi na całym świecie :) Jego intensywny, kwaśno-słodki smak sprawia, że trudno pozostać wobec niego obojętnym. Według mnie – jest absolutnie boski w smaku.
Nie ukrywam, że kruche ciasto w połączeniu z owocami to jeden z lepszych cukierniczych duetów, dlatego wcale mnie to nie dziwi że David Lynch postanowił przeznaczyć dla placka z owocami jedną z głównych ról w serialu
Na jeden blat ciasta wyłożyć połowę kremu budyniowego, następnie poukładać biszkopty maczane w naparze kawowym. Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wyłożyć resztę kremu, przykryć drugim blatem ciasta. Polać polewą czekoladową...