Babka kajmakowa z orzeszkami ziemnymi
Wielkanoc za pasem, a że świąt nie wyobrażam sobie bez dobrego ciasta na stole, to babka kajmakowa z chrupiącymi orzeszkami ziemnymi, będzie strzałem w dziesiątkę.
Już wcześniej psiałam, że nie lubię suchych, babek piaskowych, dlatego wybieram tylko te, które są przyjemnie wilgotne dla podniebienia;)
Babka kajmakowa należy do takich ciast.
W smaku jest naprawdę fenomenalna!
Niezwykle puszysta, delikatna, mięciutka i wilgotna.
Dzięki dodatkowi kajmaku, mocno karmelowa, ale przy tym nie jest za słodka:)
Nic dodać, nic ująć - babka idealna!
Składniki:
- 1.5 szklanki mąki
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.5 szklanki mleka
- 125g masła
- 400g masy kajmakowej (puszka)
- garść posiekanych orzeszków ziemnych
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodać 3/4 puszki kajmaku i zmiksować.
Miksując, kolejno dodawać: mąkę, proszek do pieczenia oraz rozpuszczone (i wystudzone) masło.
Foremkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Przełożyć ciasto do formy.
Babkę piec w 175-180C ok. 50 minut.
Pozostałą część kajmaku rozpuścić z 2-3 łyżkami mleka i polać nim wystudzoną babkę.
Orzechy ziemne posiekać i posypać nimi ciasto.