Babka kajmakowa z orzeszkami ziemnymi

Babka kajmakowa z orzeszkami ziemnymi

Zdjęcie - Babka kajmakowa z orzeszkami ziemnymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wielkanoc za pasem, a że świąt nie wyobrażam sobie bez dobrego ciasta na stole, to babka kajmakowa z chrupiącymi orzeszkami ziemnymi, będzie strzałem w dziesiątkę.

Już wcześniej psiałam, że nie lubię suchych, babek piaskowych, dlatego wybieram tylko te, które są przyjemnie wilgotne dla podniebienia;)
Babka kajmakowa należy do takich ciast.

W smaku jest naprawdę fenomenalna!

Niezwykle puszysta, delikatna, mięciutka i wilgotna.
Dzięki dodatkowi kajmaku, mocno karmelowa, ale przy tym nie jest za słodka:)

Nic dodać, nic ująć - babka idealna!

Składniki:

  • 1.5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 szklanki mleka
  • 125g masła
  • 400g masy kajmakowej (puszka)
  • garść posiekanych orzeszków ziemnych

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodać 3/4 puszki kajmaku i zmiksować.
Miksując, kolejno dodawać: mąkę, proszek do pieczenia oraz rozpuszczone (i wystudzone) masło.
Foremkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Przełożyć ciasto do formy.
Babkę piec w 175-180C ok. 50 minut.
Pozostałą część kajmaku rozpuścić z 2-3 łyżkami mleka i polać nim wystudzoną babkę.
Orzechy ziemne posiekać i posypać nimi ciasto.

Zdjęcie - Babka kajmakowa z orzeszkami ziemnymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka kajmakowa z orzeszkami ziemnymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka kajmakowa z orzeszkami ziemnymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka kajmakowa z orzeszkami ziemnymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka kajmakowa z orzeszkami ziemnymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka kajmakowa z orzeszkami ziemnymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka kajmakowa z orzeszkami ziemnymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka kajmakowa z orzeszkami ziemnymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów