Sernik z wiśniami
W tym roku na moim świątecznym stole gościły wiśnie jako dodatek do potraw i ciast. Ser i wiśnie to doskonałe połączenie ale ja chyba przekonałam się o tym dopiero teraz. Najczęściej do sernika dodawałam brzoskwinie bo to takie oczywiste. Jeśli dobrze osłodzimy ser lekko kwaśne wiśnie fajnie przełamują smak.
Składniki na ciasto:
- 100 g margaryny
- szklanka mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
Zimną margarynę posiekać, dodać cukier, mąkę z proszkiem, zrobić kruszonkę. Wbić żółtka i szybko wyrobić ciasto.Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą rozwałkować i przełożyć do przygotowanej tortownicy o średnicy 24 cm i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 15 min. Mniejszą część ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.
Składniki na masę serową:
- 800 g sera, trzykrotnie zmielonego
- 1/2-3/4 szklanki cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki ekstraktu z wanilii
- 500 g wiśni (użyłam mrożonych)
- 2 łyżki mleka w proszku
Do miski z serem włożyć cukier, żółtka, serek mascarpone i ekstrakt waniliowy, mleko w proszku. Ubijać krótko mikserem. Gdy masa jest gładka wyłożyć na podpieczony spód. Na serze ułożyć wiśnie, najlepiej jeśli nie są całkiem rozmrożone, następnie wyłożyć pianę z białek. Na koniec zetrzeć zamrożone wcześniej ciasto. Wstawić sernik do piekarnika i piec w 180 stopniach przez około 1 h 20 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)