„Karmelowy Anioł”
Ciasto, które kusi apetycznym wyglądem i swieżoscią. Delikatny, anielski biszkopt, przetkany złotym karmelem, z czekoladą i soczystym jabłkiem pokryty drobinkami migdałowo karmelowymi. Całosć wykończona karmelowymi sopelkami.
To niewątpliwie elegancki i przepyszny deser.
Składniki na ciasto:
- 8 białek
- 200 g drobnego cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 115 g mąki tortowej
Składniki na karmel migdałowy i sople:
- 1 łyżka słonego masła
- 100 g białego cukru
- 25 g migdałów
Składniki na karmel:
- 60 g brązowego cukru
- 25 g masła
- 100 ml smietany kremówki
Składniki na krem czekoladowy:
- 125 ml smietany kremówki 30%
- 80 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka masła
smietanę zagotować, odstawić z palnika dodać drobno pokrojoną czekoladę i dokładnie wymieszać następnie masło.
oraz:
- 1 jabłko
- 50 ml Bourbonu lub rumu
Wykonanie:
- Białka połączyć z solą i ubijać dodając po niewielkiej ilości cukru oraz esencje waniliową.
- Ubić na sztywną błyszczącą masę, na koniec dodać w dwóch porcjach mąkę i delikatnie wymieszać.
- Formę do pieczenia najlepiej prostokątną o wymiarach 34 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasta, dokładnie wyrównać wierzch.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 170 st. C, przez 40 minut lub do suchego patyczka.
- Zaraz po upieczeniu wyjąć z formy i odwrócone wystudzić.
- W rondelku na srednim ogniu rozpuścić 1 łyżkę masła i dodać 20 g cukru, mieszać do rozpuszczenia się cukru i zarumienienia, następnie dodać pozostały cukier i gotować do rozpuszczenia cukru ciągle mieszając.
- 1/2 karmelu odlać do innego naczynia i połączyć z drobno pokrojonymi migdałami.
- Wylać na aluminiową folię i równo rozprowadzić oraz pozostawić do wystudzenia.
- Pozostałą część karmelu postąpić tak samo.
- Mocno zastygnięty połamać na sople, migdałowy pokruszyć na drobinki.
- W osobnym naczyniu zagotować masło z cukrem brązowym i po rozpuszczeniu się cukru dodać smietanę.
- Odstawić do lekkiego wystudzenia.
- Ciasto przekroić wzdłuż na połowę, następnie nasączyć alkoholem wymieszanym z niewielką iloscią wody.
- Drewnianym patyczkiem ponakłuwać gęsto ciasto, następnie pokroić na równe kostki, nakładając po trzy kostki razem.
- Polać karmelem i pozostawić do zgęstnienia, następnie rozpuszczoną w śmietanie czekoladę i na wierzch każdej kostki ułożyć ćwiartki jabłek, posmarować wierzch jabłka czekoladą i posypać drobinkami migdałowymi.
- Udekorować sopelkami.
Smacznego !
autor: Samantha