„Karmelowy Anioł”

„Karmelowy Anioł”

Ciasto, które kusi apetycznym wyglądem i swieżoscią. Delikatny, anielski biszkopt, przetkany złotym karmelem, z czekoladą i soczystym jabłkiem pokryty drobinkami migdałowo karmelowymi. Całosć wykończona karmelowymi sopelkami.

To niewątpliwie elegancki i przepyszny deser.

Zdjęcie - „Karmelowy Anioł” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

  • 8 białek
  • 200 g drobnego cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 115 g mąki tortowej

Składniki na karmel migdałowy i sople:

  • 1 łyżka słonego masła
  • 100 g białego cukru
  • 25 g migdałów

Składniki na karmel:

  • 60 g brązowego cukru
  • 25 g masła
  • 100 ml smietany kremówki

Składniki na krem czekoladowy:

  • 125 ml smietany kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka masła

smietanę zagotować, odstawić z palnika dodać drobno pokrojoną czekoladę i dokładnie wymieszać następnie masło.

oraz:

  • 1 jabłko
  • 50 ml Bourbonu lub rumu

Zdjęcie - „Karmelowy Anioł” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Białka połączyć z solą i ubijać dodając po niewielkiej ilości cukru oraz esencje waniliową.
  2. Ubić na sztywną błyszczącą masę, na koniec dodać w dwóch porcjach mąkę i delikatnie wymieszać.
  3. Formę do pieczenia najlepiej prostokątną o wymiarach 34 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasta, dokładnie wyrównać wierzch.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 170 st. C, przez 40 minut lub do suchego patyczka.
  5. Zaraz po upieczeniu wyjąć z formy i odwrócone wystudzić.
  6. W rondelku na srednim ogniu rozpuścić 1 łyżkę masła i dodać 20 g cukru, mieszać do rozpuszczenia się cukru i zarumienienia, następnie dodać pozostały cukier i gotować do rozpuszczenia cukru ciągle mieszając.
  7. 1/2 karmelu odlać do innego naczynia i połączyć z drobno pokrojonymi migdałami.
  8. Wylać na aluminiową folię i równo rozprowadzić oraz pozostawić do wystudzenia.
  9. Pozostałą część karmelu postąpić tak samo.
  10. Mocno zastygnięty połamać na sople, migdałowy pokruszyć na drobinki.
  11. W osobnym naczyniu zagotować masło z cukrem brązowym i po rozpuszczeniu się cukru dodać smietanę.
  12. Odstawić do lekkiego wystudzenia.
  13. Ciasto przekroić wzdłuż na połowę, następnie nasączyć alkoholem wymieszanym z niewielką iloscią wody.
  14. Drewnianym patyczkiem ponakłuwać gęsto ciasto, następnie pokroić na równe kostki, nakładając po trzy kostki razem.
  15. Polać karmelem i pozostawić do zgęstnienia, następnie rozpuszczoną w śmietanie czekoladę i na wierzch każdej kostki ułożyć ćwiartki jabłek, posmarować wierzch jabłka czekoladą i posypać drobinkami migdałowymi.
  16. Udekorować sopelkami.

Smacznego !

autor: Samantha

Zdjęcie - „Karmelowy Anioł” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów