Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami
Za oknem śnieg, nie ma pąków na drzewach, ptaki rankiem stołują się w karmniku. Mało świątecznie, mało wiosennie. Tak też i u mnie na blogu. Jeszcze zimowo. Choć mam w głowie wielkanocne wypieki to jakoś nie umiem się tymi planami cieszyć. Nie będę Was jednak zanudzała moim brakiem nastroju i weny. Chcę dziś pokazać kolejny sernik, może skusicie się na niego właśnie na Wielkanoc? Bardzo mi się spodobał ten przepis, bo ciasto nie dość, że zawiera twaróg to również jest w nim mak, kokos i brzoskiwnie, a wszystko na kruchym cieście i jeszcze z kurszonką. Co Wy na to? :) Bardzo nam smakowało i chętnie je powtórzę.
Zapraszam, życzę udanej niedzieli i oby do wiosny ! :)
Przepis od Marty.
Składniki na ciasto:
*3 szklanki mąki
*250 g masła
*3 łyżki cukru
*5 żółtek
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*2 łyżki kakao instant (np. Puchatek lub Nesquick)
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem. 1/3 ciasta zamrozić, resztę schłodzić w lodówce około 30 minut, a następnie wyłożyć nim blaszkę (32x25 cm).
Dodatkowo:
*puszka brzoskwiń
Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić i ułożyć na cieście.
Składniki na masę serową:
*500 g sera zmielonego
*1 jajko
*1 opakowanie budyniu śmietankowego
*1/2 szklanki cukru pudru
*1/2 kostki masła roztopionego
Wszystkie składniki masy serowej zmiksować krótko, do połączenia i wylać na brzoskwinie.
Składniki na masę makowo -kokosową:
*1 szklanka cukru pudru
*1 szklanka maku
*5 białek
*100 g wiórków kokosowych
*1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, mak, kokos i delikatnie wymieszać, do połączenia. Wyłożyć na masę serową. Na wierzch zetrzeć na tarce zamrożone, pozostałe ciasto.
Piec około 60 minut w 180 stopni C.
Smacznego :)