Kurczaka podziel na kawałki i usmaż na oliwie na rumiano. Na tej samej oliwie usmaż cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą, wrzuć pomidory i duś przez chwilę.
Najpopularniejszą wersją wytrawnej tarty z nadzieniem jajeczno-bekonowym jest Quiche Lorraine, czyli placek lotaryński. Jest to tradycyjne danie pochodzące z Lotaryngii - regionu południowo- wschodniej Francji.
Bardzo się cieszę, że powoli robi się owocowo .Z tego też powodu postanowiłam sięgnąć do sprawdzonego przepisu na tartę: http://piknikexspress.blogspot.com/2009/03/tarta-z-owocami.htmlNa szczęście przepis ten pozwala przede wszystkim na smakowanie owoców, ponieważ ciasto jest w nim cieniutkie :-)Serdecznie zapraszam :-)
To jest rodzaj francuskiej zapiekanki z ziemniaków. Można podać ją jako samodzielne danie albo jako dodatek do mięsa - moim zdaniem pasuje idealnie do aromatycznej i esencjonalnej wołowiny po burgundzku.
Jeśli komuś posmakował krem, to tarta z nim będzie rarytasem. Miałam robić ciastka ale po zastanowieniu stwierdziłam, że szybciej będzie zrobić tartę, tym bardziej, że u mnie z wolnym czasem bywa krucho a w styczniowym numerze Kuchni widziałam gotowy przepis. Dla miłośników tart i kruchych ciast jest to strzał w 10! I nie tylko dla miłośników.
Lubię zapiekanki bo łatwo się je przyrządza i są treściwe, doskonałe na obiad, zwłaszcza zimowy. Zapiekanka ziemniaczana w wersji francuskiej "nie grzeszy" obfitością składników ale jest bardzo intensywna w smaku. Dzięki serowi i cebuli bardzo wyrazista i pikantna. Myślałam, że jest zbyt wyrazista, żeby podać ją do mięsa ale po upieczeniu okazało się, że świetnie pasowałaby np. do karkówki.
Nadszedł czas na kolejne smakowite spotkanie w kuchni - wspólne pieczenie z Anitką oraz Ireną i Andrzejem, kolejne pod znakiem sernika:) Tym razem przepis wyszukała Atinka. Sernik nowojorski Jamiego Oliviera to wspaniały wybór! Pyszny, miękki, wilgotny, kremowy, delikatnie kwaskowy dzięki limonce, o smacznym ciasteczkowym spodzie i z cudowną chmurką kokosowo-bezową posypaną startą skórką z limonki. Czy trzeba coś więcej pisać?;) Bardzo, bardzo nam smakował.
Clafoutis to tradycyjny francuski deser z owocami, wywodzący się z Limousin, regionu środkowej Francji. Już dawno chciałam go zrobić, ale zawsze coś stało na przeszkodzie. W tym roku postanowiłam, że jak tylko dorwę wiśnie, to na pewno go wykonam. Wiśni jeszcze co prawda u nas nie ma, ale są czereśnie, które godnie je póki co zastępują.
Cukinia z łososiem czy łosoś z cukinią? Kolejność nieważna, ważny smak! A smakuje wspaniale! Uwielbiam to połączenie. Jest idealne do makaronu (szczególnie kolorowego), a także bez niego. Ja zrobiłam sobie taki obiadek jak na zdjęciu. Pychotka, polecam!
Ostatnio odkryte połączenie gruszek i sera pleśniowego tak bardzo mi zasmakowało, że zainspirowało mnie do ponownego wykorzystania tego zgranego duetu. Tym razem nie miałam czasu więc gotowe ciasto francuskie przyszło z pomocą. Przygotowanie zajęło mi dosłownie parę minut a efekt był niezmiernie zadawalający. Bardzo polecam zarówno na obiad jak na efektowną kolację.
Robiłam już tartę z warzywami (przepis TU) a teraz proponuję z jabłkami.Wyszła krucha,pachnąca jabłkami i bardzo ładnie wyglądała. Tarty można robić z różnymi sezonowymi owocami.
Tak wiele osób zachwala tę nalewkę, że w końcu i ja postanowiłam ją zrobić :) Mnóstwo bakalii, przyprawy korzenne, biały i brązowy cukier - z takiej mieszanki musi wyjść coś dobrego. W Święta dowiemy się, jak smakuje :)
Proporcje i składniki dobierałam samodzielnie i prawdę mówiąc troszkę obawiałam się co z tego wyjdzie... niepotrzebnie. Mój lekki sernik na czekoladowo-migdałowym spodzie jest naprawdę godny polecenia.