Nalewka Bożonarodzeniowa - Świąteczna
Nalewka Bożonarodzeniowa na bakaliach znalazłam ją w cin-cin jak również tu i trochę zmodyfikowałam - wyszła smaczna ma ciekawy smak i jest bardzo aromatyczna . Moja była robiona rok temu i w tym roku na-pewno zrobię kolejny raz ...
- 100 g suszonych śliwek
- 100 g dużych rodzynek
- 100 g orzechów włoskich (obranych)
- 50 g kandyzowanego imbiru
- 100 g suszonego ananasa
- 100 g suszonych gruszek
- 100 g suszonych fig
- 100 g suszonych daktyli
- 100 g suszonych moreli
- 200 g suszonej w całości żurawiny
- 1 laska kory cynamonowej
- 2 pomarańcze
- 500 ml białego rumu
- 100 ml spirytusu
- 100 ml wody
- 150 g brązowego cukru
Pomarańcze sparzyć i pokroić w plasterki grubości 5 mm, owoce ułożyć w słoiku na przemian z plastrami pomarańczy. W ciepłej wodzie rozpuścić cukier - wystudzić. Do słoika wrzucić laskę cynamony wlać przestudzony syrop cukrowy oraz spirytus i rum - zamknąć szczelnie słoik i odstawić w ciemne miejsce na ok 6 tygodni. Po tym czasie przefiltrować alkohol i przelać do butelki a owoce można wykorzystać do deserów lub ciasta.
Smacznego
Wydrukuj przepis i jeszcze kilka fotek...