Ziemniaki Dauphinoise
To jest rodzaj francuskiej zapiekanki z ziemniaków. Można podać ją jako samodzielne danie albo jako dodatek do mięsa - moim zdaniem pasuje idealnie do aromatycznej i esencjonalnej wołowiny po burgundzku.
Składniki:
około 1 kg dużych ziemniaków
2 ząbki czosnku
ok. półtorej szklanki mieszanki mleka i śmietanki - ja robię pół na pół
tarta gałka muszkatołowa do smaku(ja nie daję)
sól, pieprz do smaku
można dodać sera tartego - parmezanu na przykład
można też dodać jajko (ja nie dałam)
Ziemniaki obrałam i pokroiłam na cienkie plastry. Formę wysmarowałam masłem i wyłożyłam w niej warstwami plastry ziemniaków. Przesypałam warstwy parmezanem.
Całość zalałam mieszanką mleka, śmietanki, czosnku, soli i pieprzu.
Piekłam godzinę (ewentualnie dłużej) w temperaturze 180 stopni C.