Francuska zapiekanka ziemniaczana

Francuska zapiekanka  ziemniaczana

Lubię zapiekanki bo łatwo się je przyrządza i są treściwe, doskonałe na obiad, zwłaszcza zimowy. Zapiekanka ziemniaczana w wersji francuskiej "nie grzeszy" obfitością składników ale jest bardzo intensywna w smaku. Dzięki serowi i cebuli bardzo wyrazista i pikantna. Myślałam, że jest zbyt wyrazista, żeby podać ją do mięsa ale po upieczeniu okazało się, że świetnie pasowałaby np. do karkówki.

Zdjęcie - Francuska zapiekanka  ziemniaczana  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  •  1 ząbek czosnku
  • 1 kg ziemniaków
  • 20 dag cebuli
  • 4 dymki
  • 50 g masła
  • 50 g słodkiej śmietanki 36 %
  • 10 dag startego żółtego sera
  • sól, pieprz
  • 500 ml bulionu z kury

Czosnek obrać, przekroic na pół i natrzeć nim naczynie żaroodporne. Następnie nasmarować je tłuszczem. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić lub zetrzeć na cienkie plastry. Cebule drobno pokroić i zeszklić na maśle. Zdjąć z ognia, wlać śmietanę, dodać ser, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać  do 180 stopni. Plastry ziemniaków i masę cebulowo - serową układać na zmianę warstwami w przygotowanym naczyniu. Składniki polać bulionem tak, aby były odrobine przykryte. Piec ok. 60 minut na złocistobrązowo. Jesli wierzch przypiecze się zbyt mocno trzeba nakryć folią.

Smacznego:)

Kategorie przepisów