Tarta z kremem lemon curd
Jeśli komuś posmakował krem, to tarta z nim będzie rarytasem. Miałam robić ciastka ale po zastanowieniu stwierdziłam, że szybciej będzie zrobić tartę, tym bardziej, że u mnie z wolnym czasem bywa krucho a w styczniowym numerze Kuchni widziałam gotowy przepis. Dla miłośników tart i kruchych ciast jest to strzał w 10! I nie tylko dla miłośników.
Składniki na spód:
- 2 łyżki migdałów w skórce (podprażonych i wystudzonych)
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru pudru
- szczypta soli morskiej
- 60 g schłodzonego masła
- 1 duże żółtko
- 3 łyżki oliwy dobrej jakości
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. W tym czasie zmiksować migdały z maką, cukrem, solą, aż powstanie proszek. Dodać masło i miksować pulsacyjnie, az masa zacznie przypominac drobna kruszonkę. Połączyć z żołtkiem i oliwą, miksując do otrzymania gładkiego ciasta. Rozłożyc ciasto na dnie i bokach formy do tart o średnicy 22 cm. Schłodzić w lodówce. Następnie wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut.
Składniki na krem lemon curd:
- 3 duże cytryny
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 2 duże jajka + 2 duże żółtka
- 6 dag masła
- 2 łyżki dobrej oliwy
Otrzeć skórkę z cytryny aby uzyskać 1 łyżkę, następnie wycisnąć sok (ok. 3/4 szklanki). Zmieszać skórkę, sok, cukier, mąkę, jajka, żółtka w średnim rondlu. Doprowadzić do wrzenia, stale mieszając. Gotować jeszcze 2 minuty, zdjąć z ognia, połączyć z masłem i oliwą.
Wlać krem na wystudzony spód i studzić przynajmniej 2 godziny.
Smacznego:)