Tarta z kremem lemon curd

Tarta z kremem lemon  curd

Jeśli komuś posmakował krem, to tarta z nim będzie rarytasem. Miałam robić ciastka ale po zastanowieniu stwierdziłam, że szybciej będzie zrobić tartę, tym bardziej, że u mnie z wolnym czasem bywa krucho a  w styczniowym numerze Kuchni widziałam gotowy przepis. Dla miłośników tart i kruchych ciast jest to strzał w 10! I nie tylko dla miłośników.

Zdjęcie - Tarta z kremem lemon  curd  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na spód:

  • 2 łyżki migdałów w skórce (podprażonych i wystudzonych)
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli morskiej
  • 60 g schłodzonego masła
  • 1 duże żółtko
  • 3 łyżki oliwy dobrej jakości

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. W tym czasie zmiksować migdały  z maką, cukrem, solą, aż powstanie proszek. Dodać masło i miksować pulsacyjnie, az masa zacznie przypominac drobna kruszonkę. Połączyć z żołtkiem i oliwą, miksując do otrzymania gładkiego ciasta. Rozłożyc ciasto na dnie i bokach formy do tart o średnicy 22 cm. Schłodzić w lodówce. Następnie wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut.

Składniki na krem lemon curd:

  • 3 duże cytryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 2 duże jajka + 2 duże żółtka
  • 6 dag masła
  • 2 łyżki dobrej oliwy

Otrzeć skórkę z cytryny aby uzyskać 1 łyżkę, następnie wycisnąć sok (ok. 3/4 szklanki). Zmieszać skórkę, sok, cukier, mąkę, jajka, żółtka w średnim rondlu. Doprowadzić do wrzenia, stale mieszając. Gotować jeszcze 2 minuty, zdjąć z ognia, połączyć z masłem i oliwą.

Wlać krem na wystudzony spód i studzić przynajmniej 2 godziny.

Smacznego:)

Kategorie przepisów