Quiche lorraine


Zdjęcie - Quiche lorraine - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Najpopularniejszą wersją wytrawnej tarty z nadzieniem jajeczno-bekonowym jest Quiche Lorraine, czyli placek lotaryński. Jest to tradycyjne danie pochodzące z Lotaryngii - regionu południowo- wschodniej Francji. Jest jedzone często w okresie świąt Bożego Narodzenia. Pod nazwą Quiche Lorraine figuruje farsz zrobiony ze śmietany kremówki, jajek i bekonu. Dodatek sera, cebuli czy pomidorów sprawia, że nie jest to quiche lorraine, tylko quiche au gruyere (jeśli z serem gruyere) czy quiche alsacienne (jeśli z cebulą). Tyle podaje Wikipedia.
Co tu dodać? Chyba tylko tyle, że chciałabym, aby zrobił się w Polsce bardziej popularny. Mnie Quiche Lorraine bardzo smakuje. I na ciepło i na zimno. Farsz wzbogaciłam uwielbianą przeze mnie gałką muszkatołową i odrobiną zielonego koloru w postaci brokułów i groszku.
Sposób przygotowania bekonu i cebuli zaczęrpnęłam od Tatter. Dziękuję:)
Kruche ciasto zrobiłam z przepisu Tessy Capponi - Borawskiej z książki „Moja kuchnia pachnąca bazylią”

Ouiche lorraine z cebulą, serem i zielonymi dodatkami
forma do tart ø 26 cm

Ciasto

15 dkg mąki krupczatki
7,5 dkg masła
3 łyżki wody
szczypta soli.

Nadzienie

200 g bekonu
1 cebula
200 g tartego żółtego sera
1 szkl - 240 ml śmietany kremówki
0,5 łyżeczki soli
pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
3 różyczki brokułów
1 garść mrożonego groszku


Składniki ciasta zagnieść, uformować kulę i schłodzić w lodówce przez min. 15 minut. Po schłodzeniu rozwałkować i wylepić ciastem formę na tartę - dno i brzegi. Ciasto przykryć folią aluminiową i wysypać suchą fasolą (gdy obciążymy ciasto w ten sposób, zachowa ono kształt i brzegi nie opadną). Piec 15 min. w temp. 200°C. Gdy brzegi zaczną się leciutko rumienić, zdjąć folię aluminiową z fasolą i wysuszyć dno tarty prze parę minut. Wyjąć z piekarnika.
W międzyczasie przygotować farsz: bekon i cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni usmażyć bekon na chrupko, wyjąć go łyżką cedzakową na papierowy ręcznik kuchenny, aby osączyć go z tłuszczu. Na tłuszczu pozostałym na patelni po wytopieniu bekonu usmażyć cebulę, którą również później osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Jajka rozbełtać. Dodać śmietankę, połowę sera, przyprawy i wymieszać.
Brokuły podzielić na malutkie różyczki.
Na spodzie upieczonej tarty ułożyć bekon z cebulą, posypać pozostałym serem i polać masą jajeczną. Na końcu ułożyć różyczki brokułów i posypać groszkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190°C na około 45 min. Po wyjęciu odczekać co najmniej 10 min. przed krojeniem.

Przepisy z tych kategorii

Tosty francuskie na słodko

Tosty francuskie na słodko

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Croissants - francuskie rogale maślane, idealne na śniadanie
1

Croissants - francuskie rogale…

food² food²
Food Square

Zupa cebulowa
1

Zupa cebulowa

Beti Beti
kruche babeczki

Croissanty J. Hamelmana
2

Croissanty J. Hamelmana

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Tarte Flambée – alzacka tarta ze śmietaną, cebulą, kalafiorem i wędzonym twarogiem

Tarte Flambée – alzacka tarta…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kurczak coq au vin na jesienny obiad
2

Kurczak coq au vin na jesienny…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Tarta z kurkami i serem cheddar
1

Tarta z kurkami i serem chedda…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Tarta Ratatuj
1

Tarta Ratatuj

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Tarta z łososiem i porem
2

Tarta z łososiem i porem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Serowa tarta z pomidorami

Serowa tarta z pomidorami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tarta tutti frutti z kremem mascarpone

Tarta tutti frutti z kremem ma…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Tarta z kurczakiem curry, papryką, szpinakiem i kukurydzą
1

Tarta z kurczakiem curry, papr…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!