Quiche lorraine

Quiche lorraine

Zdjęcie - Quiche lorraine - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Najpopularniejszą wersją wytrawnej tarty z nadzieniem jajeczno-bekonowym jest Quiche Lorraine, czyli placek lotaryński. Jest to tradycyjne danie pochodzące z Lotaryngii - regionu południowo- wschodniej Francji. Jest jedzone często w okresie świąt Bożego Narodzenia. Pod nazwą Quiche Lorraine figuruje farsz zrobiony ze śmietany kremówki, jajek i bekonu. Dodatek sera, cebuli czy pomidorów sprawia, że nie jest to quiche lorraine, tylko quiche au gruyere (jeśli z serem gruyere) czy quiche alsacienne (jeśli z cebulą). Tyle podaje Wikipedia.
Co tu dodać? Chyba tylko tyle, że chciałabym, aby zrobił się w Polsce bardziej popularny. Mnie Quiche Lorraine bardzo smakuje. I na ciepło i na zimno. Farsz wzbogaciłam uwielbianą przeze mnie gałką muszkatołową i odrobiną zielonego koloru w postaci brokułów i groszku.
Sposób przygotowania bekonu i cebuli zaczęrpnęłam od Tatter. Dziękuję:)
Kruche ciasto zrobiłam z przepisu Tessy Capponi - Borawskiej z książki „Moja kuchnia pachnąca bazylią”

Ouiche lorraine z cebulą, serem i zielonymi dodatkami
forma do tart ø 26 cm

Ciasto

15 dkg mąki krupczatki
7,5 dkg masła
3 łyżki wody
szczypta soli.

Nadzienie

200 g bekonu
1 cebula
200 g tartego żółtego sera
1 szkl - 240 ml śmietany kremówki
0,5 łyżeczki soli
pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
3 różyczki brokułów
1 garść mrożonego groszku


Składniki ciasta zagnieść, uformować kulę i schłodzić w lodówce przez min. 15 minut. Po schłodzeniu rozwałkować i wylepić ciastem formę na tartę - dno i brzegi. Ciasto przykryć folią aluminiową i wysypać suchą fasolą (gdy obciążymy ciasto w ten sposób, zachowa ono kształt i brzegi nie opadną). Piec 15 min. w temp. 200°C. Gdy brzegi zaczną się leciutko rumienić, zdjąć folię aluminiową z fasolą i wysuszyć dno tarty prze parę minut. Wyjąć z piekarnika.
W międzyczasie przygotować farsz: bekon i cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni usmażyć bekon na chrupko, wyjąć go łyżką cedzakową na papierowy ręcznik kuchenny, aby osączyć go z tłuszczu. Na tłuszczu pozostałym na patelni po wytopieniu bekonu usmażyć cebulę, którą również później osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Jajka rozbełtać. Dodać śmietankę, połowę sera, przyprawy i wymieszać.
Brokuły podzielić na malutkie różyczki.
Na spodzie upieczonej tarty ułożyć bekon z cebulą, posypać pozostałym serem i polać masą jajeczną. Na końcu ułożyć różyczki brokułów i posypać groszkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190°C na około 45 min. Po wyjęciu odczekać co najmniej 10 min. przed krojeniem.

Kategorie przepisów