Jakiś geniusz wpadł na pomysł połączenia tych wyjątkowych kostek z kremowym serkiem. Otrzymujemy tym sposobem mix wyjątkowo mocno czekoladowy, delikatnie kremowy – to prawie mus, do tego nie wymagający pieczenia!
Przepisów na gotowane serniki widziałam różne...ja w swoim zeszycie mam również ..i pamiętam jak moja mama robiła taki pyszny sernik na herbatnikach..moja bratowa też robi pyszny sernik.(...)..sernik wyszedł pyszny..najlepszy oczywiście na drugi dzień..placki wtedy zmiękną ..
Szybkie i łatwe do przyrządzenia danie na obiad lub kolację - prosto od Nigelli Lawson, która słynie z nieskomplikowanych przepisów :) Niby pizza, ale bez drożdżowego spodu.(...) Smaczne i proste - jak to u Nigelli ;)
Mam nadzieję, że spodobają się Wam te najprostsze na świecie placuszki bananowe. Potrzeba do nich jedynie dwóch składników, a przygotowanie zajmuje chwilę. Najlepiej wykorzystać do nich bardzo dojrzałe banany, dzięki którym placuszki będą słodkie, a przy okazji to dobry sposób na szybkie wykorzystanie tych owoców, z którymi czasem nie wiadomo co zrobić.
Odwiedził mnie dziś mój młodszy braciszek...i powiedział: zrobię Ci tajską zupę. I zrobił. Jest pyszna. Zapraszam Was więc na rozgrzewający gościnny przepis według J. :)
Miałam apetyt na sernik. Ale chciałam,żeby był lekko kwaskowy. Ten sernik właśnie taki jest – orzeźwiający, wilgotny, kremowy i bardzo cytrynowy. Cytrynowy krem, który jest na wierzchu to kropka nad i.
Torcik serowy Czarny Las to jeden z najpyszniejszych serników. Ciasteczkowy spód, masa serowa wzbogacona wiśniami z kompotu i likierem amaretto oraz wierzch z bitej śmietany, posypany startą czekoladą. Całość smakuje naprawdę wyśmienicie, kremowo. Zachęcam do spróbowania. Może zrobicie na Wielkanoc? :)
Klasyczna pieczeń w zupełnie nowej odsłonie. Szpinak uwielbiamy, więc użycie go wraz z kremową ricottą i drobno pokrojonym boczkiem, było starzałem w dziesiątkę:) Pyszny, niecodzienny, ale dziecinnie prosty obiad!
Chciałam zrobić „coś” na śniadanie. Chwyciłam banana, jajka i … zrobiłam placuszki. To było jakiś miesiąc temu, od tego czasu smażę je co weekend- chyba to już lekkie uzależnienie od tych delikatnych „pankejksów”.
Nakládaný hermelín to jeden z klasyków czeskiej kuchni. A już na pewno klasyk totalny, jeśli chodzi o przekąski do piwa. Hermelín to czeski ser bardzo zbliżony do powszechnie znanego camemberta. Kilkudniowe marynowanie w oleju z przyprawami czyni go niezwykle aromatycznym i miękkim.