Dwuskładnikowe placuszki bananowe
Mam nadzieję, że spodobają się Wam te najprostsze na świecie placuszki bananowe. Potrzeba do nich jedynie dwóch składników, a przygotowanie zajmuje chwilę. Najlepiej wykorzystać do nich bardzo dojrzałe banany, dzięki którym placuszki będą słodkie, a przy okazji to dobry sposób na szybkie wykorzystanie tych owoców, z którymi czasem nie wiadomo co zrobić. Wychodzą cienkie, ale ciasto nie rozlewa się specjalnie, dlatego możemy smażyć kilka naraz na większej patelni. Smakują świetnie z różnymi dodatkami, ja posmarowałam je masłem orzechowym i dżemem, ale może to być np. Nutella, a nawet kawałki czekolady czy jagody dodane wcześniej do ciasta. Oczywiście to nie to samo, co takie prawdziwe placuszki, ale i tak są naprawdę smaczne, a co najważniejsze - proste i szybkie do przyrządzenia.
Dwuskładnikowe placuszki bananowe
- 140g banana (1 1/2 niewielkiego po obraniu)
- 2 jajka
Dokładnie rozgnieść banana widelcem.
Wymieszać starannie z jajkami.
Nalewać porcje ciasta (ok. 1/4 szklanki) na
rozgrzaną patelnię lekko posmarowaną olejem.
Smażyć aż brzegi będą odchodzić od patelni,
a następnie odwrócić i smażyć chwilę.
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba sztuk: 7
Kaloryczność jednej sztuki: 40 kcal