Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy nieco wolnego czasu i dużo dobrych chęci, ale efekt z pewnością mile Was zaskoczy. Ciasto Jakuba (...) ma ciekawy smak, zdecydowanie polecam je dla osób lubiących mniej słodkie wypieki.
Sernik jest absolutnie P R Z E - P Y - S Z N Y !!! Zbytnia wilgotność gdzieś wyparowała, ma idealną konsystencję, nabrał przez to puszystości i jest bardzo delikatny ...
Będąc na zakupach, włożyłam więc do koszyka gotowe ciasto w pudełku. Przyniosłam je do domu, włożyłam do szafki, żeby było tam w razie mojego niepowodzenia i...zaczęłam szukać w necie przepisu na karpatkę wykonaną własnoręcznie.
Na święta Bożego Narodzenia zrobiłam tak duży zapas bakalii, że jeszcze do tej pory je mam. Dlatego postanowiłam zrobić z nich użytek i wykorzystać je do keksu. (...) Mój keks, dzięki dodatkowi ekstraktu z wanilii wspaniale pachnie i na pewno nie wyczujecie w nim proszku do pieczenia.
Ciasteczka cą mocno czekoladowe, umiarkowanie słodkie, chrupiące na wierzchu, mięciutkie w środku. Do tego są bardzo urocze przez małe spękania, które tworzą się na ciasteczkach w trakcie pieczenia.
Babeczki były PRZEPYSZNE ! Byłam zachwycona rezultatem. W skład ciasta wchodzą tylko cztery składniki a my mieliśmy prawdziwą ucztę. Kruche maślane ciasto z miękkim, kremowym, waniliowym wnętrzem. Pychota.
Krem kokosowy zobaczyłam u Olgi i .. zaniemówiłam .. rany to takie proste ? Poszłam na zakupy na mój znajomy plac i .. akurat Pan miał kokosy po 0,50 zł ( tak, tak pięćdziesiąt groszy sztuka ) nie myśląc długo kupiłam 2 : ) Jeden szybko przerobiłam i teraz codziennie delektuję się jedną łyżeczką kremu, oj pyszny on jest.
Do upieczenia tych ciastek zainspirowały mnie kruche ciastka migdałowe, które piekę od lat. Przepis nie jest młodzieniaszkiem - ma conajmniej 40 lat :) Piekłam te ciastka z orzechami włoskimi i laskowymi, z mieszanka orzechów, i z mąką migdałową. Za każdym razem coś zmieniam, ale tak naprawdę żaden ze składników nie jest w stanie zmienić tego, co najbardziej sobie w nich cenię: te ciasteczka są naprawdę niesamowicie kruche.
Co tu dużo mówić – smakował bosko. To jeden z najsmaczniejszych i najbardziej kremowych serników, jakie jadłam. Jest w ścisłej czołówce. A co najważniejsze, solenizant również rozpływa się w zachwytach ;)
Przeglądając przepisy z moich karteczek znalazłam przepis na babeczki. Skorzystałam jednak tylko z niektórych składników a resztę postanowiłam dodać sama. Bałam się, że nic z tego nie będzie, ale się pomyliłam bo wyszły niesamowicie miękkie i aromatyczne.