Keks waniliowy

Keks  waniliowy

Na święta Bożego Narodzenia zrobiłam tak duży zapas bakalii,  że jeszcze do tej pory je mam. Dlatego postanowiłam zrobić z nich użytek i wykorzystać je do keksu. Nigdy nie było to moje ulubione ciasto bo zawsze kojarzyło mi się z dużą ilością proszku do pieczenia no i oczywiście z tym, że jest suche. Mój keks, dzięki dodatkowi ekstraktu z wanilii wspaniale pachnie i na pewno nie wyczujecie w nim proszku do pieczenia. Nie wiem też czy był suchy bo zniknął prawie cały jeszcze ciepły więc nie miał czasu się zeschnąć.

Zdjęcie - Keks  waniliowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • kostka masła
  • 4 jajka
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 g ulubionych bakalii
  • 3 łyżki ekstraktu waniliowego
  • skórka z cytryny

Masło utrzeć  a cukrem na gładką masę. Dodawać po  jednym jajku i dalej ucierać. Masło i jajka muszą być w pokojowej temperaturze.  Do masła przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać. Dodać bakalie obtoczone wcześniej w mące oraz skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki keksówki. Wstawić do nagrzanego piekarnika  i piec około 40-50  min, do suchego patyczka.

Smacznego:)

Kategorie przepisów