Keks waniliowy
Na święta Bożego Narodzenia zrobiłam tak duży zapas bakalii, że jeszcze do tej pory je mam. Dlatego postanowiłam zrobić z nich użytek i wykorzystać je do keksu. Nigdy nie było to moje ulubione ciasto bo zawsze kojarzyło mi się z dużą ilością proszku do pieczenia no i oczywiście z tym, że jest suche. Mój keks, dzięki dodatkowi ekstraktu z wanilii wspaniale pachnie i na pewno nie wyczujecie w nim proszku do pieczenia. Nie wiem też czy był suchy bo zniknął prawie cały jeszcze ciepły więc nie miał czasu się zeschnąć.
Składniki:
- kostka masła
- 4 jajka
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 g ulubionych bakalii
- 3 łyżki ekstraktu waniliowego
- skórka z cytryny
Masło utrzeć a cukrem na gładką masę. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Masło i jajka muszą być w pokojowej temperaturze. Do masła przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać. Dodać bakalie obtoczone wcześniej w mące oraz skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki keksówki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40-50 min, do suchego patyczka.
Smacznego:)