Piernikowe babeczki z otrębami pszennymi

Piernikowe babeczki z otrębami pszennymi

Przeglądając przepisy z moich karteczek znalazłam przepis na babeczki. Skorzystałam jednak tylko z niektórych składników a resztę postanowiłam dodać sama. Bałam się, że nic z tego nie będzie, ale się pomyliłam bo wyszły niesamowicie miękkie i aromatyczne. Mogę kolejny przepis dodać do udanych i na pewno do niego jeszcze wrócę. Z przepisu wychodzi ok 14 babeczek. Zdjęcie - Piernikowe babeczki z otrębami pszennymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, ½ szklanki otrąb pszennych, trochę mniej niż ½ szklanki cukru, 1 łyżka kakao, 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 125g masła lub margaryny, 2 łyżki chipsów czekoladowych, ½ szklanki mleka, 2 jajka Zdjęcie - Piernikowe babeczki z otrębami pszennymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Sposób wykonania: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, nie przerywając ucierania dodać stopniowo po jednym całym jajku. Wszystkie składniki suche czyli mąkę, proszek do pieczenia, otręby, kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą i dodać do utartego masła. Nie przerywając mieszania dodać mleko a na końcu czekoladowe chipsy. Zdjęcie - Piernikowe babeczki z otrębami pszennymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Napełniać foremki do muffinek do 2/3 wysokości.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Smacznego :-)

Kategorie przepisów