Oponki serowe to karnawałowy wypiek, idealny w zastępstwie pracochłonnych pączków. Niegdyś bardzo popularne, na całe lata odeszły w zapomnienie, ostatnio stały się na powrót popularne.
Dziś przedstawiam fajny pomysł na urozmaicenie karnawałowego stołu. Zakręcone pączki to nic innego jak klasyczne pączki tylko w innej odsłonie, chociaż te chyba bardziej mnie przekonują bo mają większą powierzchnię do lukrowania 😉 Nie są trudne do wykonania, tradycyjne ciasto drożdżowe z odrobiną cynamonu, smażone w głębokim tłuszczu i jedynie to zawijanie przebiega odbiega od pączkowej normy.
Oprócz przepysznych, włoskich Cenci, klasycznych polskich faworków, tłuściutkich pączków czy też serowych oponek na Tłusty Czwartek przygotowuję genialne, chrupiące kokardki.
Sam proces przygotowania jest identyczny, a same pączki jeszcze pyszniejsze i o wiele łatwiejsze do zrobienia od tradycyjnych pączków na drożdżach, które w tym karnawale również namiętnie smażę.
Dziś mam dla Was przepis na Cenci – chrupiące, toskańskie faworki, które podbijają serca nie tylko Włochów!
Usmażone mają przypominać powiewające na wietrze kawałki materiału, bo Cenci to po włosku szmaty, łachmany.
Mimo tej niezbyt romantycznej nazwy są naprawdę smakowite!
Smażone krążki z parzonego ciasta, nazywane pączkami hiszpańskimi, gniazdkami lub wianuszkami, to jeden z przysmaków karnawałowych, idealnie nadający się na świętowanie Tłustego Czwartku. Do ich przygotowania potrzeba zaledwie kilku podstawowych składników, które zwykle znajdziemy w każdej kuchni, czyli mąki, masła i jajek.
Pączki - tradycyjny karnawałowy wypiek, a już szczególnie w Tłusty Czwartek nie może ich zabraknąć. Najlepsze oczywiście są domowe i wcale nie są trudne do zrobienia.
Baklava jest słodka, tłusta i pyszna, zatem idealnie nadaje się do wzbogacenia pączkowo-faworkowej tradycji Tłustego Czwartku. Alergik, rzecz jasna, bakławą sobie raczej nie dogodzi, bo orzechy, miód i sok z cytryny. Zrobiłam więc ten grecki (turecki? bałkański?) deserek na zamiennikach.
Tawa-Tawas to boliwijskie pączki...w sumie pączki to nie są, bo są na proszku do pieczenia..ale jak zwał tak zwał..Te pączki podaje się posypane cukrem pudrem i polane miodem..u mnie są tylko z cukrem pudrem.
Jestem pewna ,że polubicie je,smakują nieco inaczej niż tradycyjne chruściki,ale zapewniam,że są bardzo kruche i delikatne - warto spróbowac czegoś innego-czemu nie?
Nietradycyjne, bo trójkątne, w dodatku pochodzące z dalekiej Afryki. Ciekawymi składnikami są tutaj mleczko i wiórki kokosowe, a także mąka ryżowa. Nie mogłam się oprzeć, musiałam spróbować. Pączki okazały się wyśmienite! Lekkie i delikatne, a do tego chrupiące!
Przed nami Tłusty Czwartek a więc smakowita propozycja dla wielbicieli pączków czyli ekspresowy, nie wymagający dużo wysiłku przepis tym razem coś dla fanów bananów, ponieważ to one dominują w tym smakołyku.
Niniejsze pączki z dziurką są lekkie, niemal biszkoptowe, pływają w nich kawałeczki czekolady. Aby tradycji stało się zadość, należy je czymś polać, na przykład polewą czekoladowo-pomarańczową*. Są sympatyczne, ale jednak nie ma to jak nasze polskie, domowe pączki czy faworki, oj nie ma...
Złociste, delikatne, chrupiące i pyszne! Faworki, bo o nich mowa, doskonale sprawdzą się na świętowanie Tłustego Czwartku. Jeśli myślicie, że przygotowanie ich jest trudne i pracochłonne, to wyprowadzę Was z błędu. Przygotowanie ciasta zajmuje kilka minut, następnie trzeba spędzić około kwadransa na okładaniu ciasta wałkiem (dobry sposób na odreagowanie, jeśli mieliście stresujący dzień), wszystko to po to, aby wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza, dzięki czemu faworki po upieczenie będą idealnie kruche, z dużą ilością bąbelków.