Zakręcone pączki
Dziś przedstawiam fajny pomysł na urozmaicenie karnawałowego stołu. Zakręcone pączki to nic innego jak klasyczne pączki tylko w innej odsłonie, chociaż te chyba bardziej mnie przekonują bo mają większą powierzchnię do lukrowania ? Nie są trudne do wykonania, tradycyjne ciasto drożdżowe z odrobiną cynamonu, smażone w głębokim tłuszczu i jedynie to zawijanie przebiega odbiega od pączkowej normy. Polecam wypróbowanie tej formy tego karnawałowego przysmaku!
Scroll down for recipe in English
Zakręcone pączki(35-40 sztuk)
Składniki na ciasto:
- 3/4 szklanki mleka
- 3 łyżki masła
- 3 1/4 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 7 g drożdży instant
- 2 duże jajka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- olej do smażenia
Składniki na lukier:
- 1 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/8 szklanki wody
Przygotowanie:
- W małym rondelku podgrzej mleko z masłem, aż masło się rozpuści (nie doprowadź do wrzenia). Mleko powinno być ciepłe a nie gorące.
- W misce miksera wymieszaj 2 1/2 szklanki mąki z cukrem, drożdżami, cynamonem i solą.
- W oddzielnej misce roztrzep rózgą jajka i wanilię, po czym dodaj mieszankę do suchych składników i miksuj końcówką typu hak, do połączenia się składników.
- Cały czas miksując dodawaj ciepłe mleko, po czym dodaj resztę mąki i miksuj do uzyskania elastycznego ciasta. Jeżeli jest zbyt mokre, dodaj trochę więcej mąki.
- Przełóż ciasto do naoliwionej miski, przykryj czystym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut lub do momentu aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
- Przełóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj na placek o grubości około 0,5 cm. Pokrój go na paski o szerokości 2 cm i długości około 15 cm, następnie złóż każdy na pół, ściśnij końcówki i skręć. Przykryj je czystym ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
- W głębokim i szerokim naczyniu rozgrzej olej (tak by było go przynajmniej 2-3 cm od dna) i smaż po kilka pączków równocześnie do zarumienienia z każdej strony. Przełóż je na ręczniki papierowe, żeby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
- W międzyczasie w miseczce wymieszaj rózgą cukier puder z wodą do otrzymania konsystencji lukru. W razie potrzeby dodaj więcej wody, jednak uważaj żeby nie wyszedł zbyt wodnisty.
- Zanurz pączki w lukrze i odstaw żeby lukier zastygł. Podawaj natychmiast!
Smacznego!
English version
Twisted doughnuts(30-40 doughnuts)
Ingredients for the dough:
- 3/4 cup of milk
- 3 tbsp unsalted butter
- 3 1/4 cup flour
- 1/3 cup sugar
- 1 1/2 tsp ground cinnamon
- 1/2 tsp salt
- 7 g package quick rise yeast
- 2 large eggs
- 1/2 tsp vanilla extract
- oil for frying
Ingredients for the glaze:
- 1 1/2 cup powdered sugar
- 1/8 cup of water
Preparation:
- Combine the milk and butter in a small saucepan and heat until warm.
- In a bowl of stand mixer and combine 2 1/2 cup of flour with the sugar, yeast, cinnamon and salt. Mix at low speed until combined.
- In a separate bowl, beat together the eggs and vanilla and add the egg mixture to the dry ingredients and mix until incorporated.
- Slowly pour in the warm milk and mix. Add the remaining flour and mix until it turns into a soft dough.
- Turn the dough into a well-oiled bowl, cover with a clean towel and set in a warm place to rise for 45 minutes, or until about doubled in size.
- After the dough has risen, turn it out onto a well-floured surface and gently roll out with a floured rolling pin into about 0,5 cm thickness. Cut strips of dough 2 cm wide and 15 cm long. . Double each strip over and twist a few times, pinching the dough at the end to help it hold its shape. Cover the twists with clean towel and set aside to let rise for another 30 minutes.
- Heat your frying oil and line and prepapare paper towels or receiving the fried doughnuts. Cook the twists, a few at a time, until golden brown and let the doughnuts cool on the paper.
- Prepare the glaze by mixing powdered sugar with water, stir. Add more water, if needed, until the glaze is smooth and runny, but not watery.
- Dip the doughnuts in the glaze and set aside until the glaze is completely set. Serve immediately!
Enjoy!