Zakręcone pączki

Zakręcone pączki

Dziś przedstawiam fajny pomysł na urozmaicenie karnawałowego stołu. Zakręcone pączki to nic innego jak klasyczne pączki tylko w innej odsłonie, chociaż te chyba bardziej mnie przekonują bo mają większą powierzchnię do lukrowania ? Nie są trudne do wykonania, tradycyjne ciasto drożdżowe z odrobiną cynamonu, smażone w głębokim tłuszczu i jedynie to zawijanie przebiega odbiega od pączkowej normy. Polecam wypróbowanie tej formy tego karnawałowego przysmaku!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Zakręcone pączki / Twisted doughnuts - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zakręcone pączki

(35-40 sztuk)

Składniki na ciasto:

  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki masła
  • 3 1/4 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 7 g drożdży instant
  • 2 duże jajka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • olej do smażenia

Składniki na lukier:

  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/8 szklanki wody

Przygotowanie:

  1. W małym rondelku podgrzej mleko z masłem, aż masło się rozpuści (nie doprowadź do wrzenia). Mleko powinno być ciepłe a nie gorące.
  2. W misce miksera wymieszaj 2 1/2 szklanki mąki z cukrem, drożdżami, cynamonem i solą.
  3. W oddzielnej misce roztrzep rózgą jajka i wanilię, po czym dodaj mieszankę do suchych składników i  miksuj końcówką typu hak, do połączenia się składników.
  4. Cały czas miksując dodawaj ciepłe mleko, po czym dodaj resztę mąki i miksuj do uzyskania elastycznego ciasta. Jeżeli jest zbyt mokre, dodaj trochę więcej mąki.
  5. Przełóż ciasto do naoliwionej miski, przykryj czystym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut lub do momentu aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
  6. Przełóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj na placek o grubości około 0,5 cm. Pokrój go na paski o szerokości 2 cm i długości około 15 cm, następnie złóż każdy na pół, ściśnij końcówki i skręć. Przykryj je czystym ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
  7. W głębokim i szerokim naczyniu rozgrzej olej (tak by było go przynajmniej 2-3 cm od dna) i smaż po kilka pączków równocześnie do zarumienienia z każdej strony. Przełóż je na ręczniki papierowe, żeby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
  8. W międzyczasie w miseczce wymieszaj rózgą cukier puder z wodą do otrzymania konsystencji lukru. W razie potrzeby dodaj więcej wody, jednak uważaj żeby nie wyszedł zbyt wodnisty.
  9.  Zanurz pączki w lukrze i odstaw żeby lukier zastygł. Podawaj natychmiast!

Smacznego!

Zdjęcie - Zakręcone pączki / Twisted doughnuts - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Twisted doughnuts

(30-40 doughnuts)

Ingredients for the dough:

  • 3/4 cup of milk
  • 3 tbsp unsalted butter
  • 3 1/4 cup flour
  • 1/3 cup sugar
  • 1 1/2 tsp ground cinnamon
  • 1/2 tsp salt
  • 7 g package quick rise yeast
  • 2 large eggs
  • 1/2 tsp vanilla extract
  • oil for frying

Ingredients for the glaze:

  • 1 1/2 cup powdered sugar
  • 1/8 cup of water

Preparation:

  1. Combine the milk and butter in a small saucepan and heat until warm.
  2. In a bowl of stand mixer and combine 2 1/2 cup of flour with the sugar, yeast, cinnamon and salt. Mix at low speed until combined.
  3. In a separate bowl, beat together the eggs and vanilla and add the egg mixture to the dry ingredients and mix until incorporated.
  4. Slowly pour in the warm milk and mix. Add the remaining flour and mix until it turns into a soft dough.
  5. Turn the dough into a well-oiled bowl, cover with a clean towel and set in a warm place to rise for 45 minutes, or until about doubled in size.
  6. After the dough has risen, turn it out onto a well-floured surface and gently roll out with a floured rolling pin into about 0,5 cm thickness. Cut strips of dough 2 cm wide and 15 cm long. . Double each strip over and twist a few times, pinching the dough at the end to help it hold its shape. Cover the twists with clean towel and set aside to let rise for another 30 minutes.
  7. Heat your frying oil  and line and prepapare paper towels or receiving the fried doughnuts. Cook the twists, a few at a time, until golden brown and let the doughnuts cool on the paper.
  8. Prepare the glaze by mixing powdered sugar with water, stir. Add more water, if needed, until the glaze is smooth and runny, but not watery.
  9. Dip the doughnuts in the glaze and set aside until the glaze is completely set. Serve immediately!

Enjoy!

Zdjęcie - Zakręcone pączki / Twisted doughnuts - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów