
Tawa-Tawas to boliwijskie pączki...w sumie pączki to nie są, bo są na proszku do pieczenia..ale jak zwał tak zwał..Te pączki podaje się posypane cukrem pudrem i polane miodem..u mnie są tylko z cukrem pudrem.
- 2 szkl. mąki 
-  2 łyżki cukru pudru
-  2 łyżeczki proszku do pieczenia
-  1/2 łyżeczki soli
-  2 jajka
-  3 łyżki stopionego masła
-  125 ml mleka
Dodatkowo:
-  olej lub smalec do smażenia 
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia a następnie dodać  pozostałe składniki .Zagnieść gładkie, elastyczne, niezbyt twarde ciasto (najlepiej użyć do tego robota z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego), uformować kulę i przykryć ściereczką na 5 minut, by ciasto odpoczęło.Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 0,5 cm a następnie pokroić na pasy o szerokości ok. 4 cm. Pasy ciasta kroić pod kątem w taki sposób, by powstały romby.Ciasto wrzucać na mocno rozgrzany tłuszcz i smażyć, tylko do chwili lekkiego zarumienienia.Po wyjęciu ułożyć na ręczniku papierowym.Przed podaniem posypać  cukrem pudrem i polać płynnym miodem.
Tawa Tawas najlepiej smakują lekko ciepłe.
 
                                        UDOSTĘPNIJ TEN POST 
                                        
                                            Facebook
                                          
                                            Twitter
                                          
                                            Google +
                                          
                                            Pinterest