Tawa tawas

Tawa tawas
Zdjęcie - Tawa tawas - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tawa-Tawas to boliwijskie pączki...w sumie pączki to nie są, bo są na proszku do pieczenia..ale jak zwał tak zwał..Te pączki podaje się posypane cukrem pudrem i polane miodem..u mnie są tylko z cukrem pudrem.
  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 125 ml mleka
Dodatkowo:
  • olej lub smalec do smażenia
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia a następnie dodać pozostałe składniki .Zagnieść gładkie, elastyczne, niezbyt twarde ciasto (najlepiej użyć do tego robota z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego), uformować kulę i przykryć ściereczką na 5 minut, by ciasto odpoczęło.Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 0,5 cm a następnie pokroić na pasy o szerokości ok. 4 cm. Pasy ciasta kroić pod kątem w taki sposób, by powstały romby.Ciasto wrzucać na mocno rozgrzany tłuszcz i smażyć, tylko do chwili lekkiego zarumienienia.Po wyjęciu ułożyć na ręczniku papierowym.Przed podaniem posypać cukrem pudrem i polać płynnym miodem.
Tawa Tawas najlepiej smakują lekko ciepłe.
Zdjęcie - Tawa tawas - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
UDOSTĘPNIJ TEN POST Facebook Twitter Google + Pinterest

Kategorie przepisów