Pączki hiszpańskie
Smażone krążki z parzonego ciasta, nazywane pączkami hiszpańskimi, gniazdkami lub wianuszkami, to jeden z przysmaków karnawałowych, idealnie nadający się na świętowanie Tłustego Czwartku. Do ich przygotowania potrzeba zaledwie kilku podstawowych składników, które zwykle znajdziemy w każdej kuchni, czyli mąki, masła i jajek. Przygotowuje się je szybko, bo nie wymagają wyrastania, tak jak klasyczne pączki z ciasta drożdżowego. Potrzeba jedynie nieco wprawy przy wyciskaniu odpowiedniego kształtu z rękawa cukierniczego, ale nie przejmowałabym się jeśli nie będą idealnie okrągłe. Ciasto na pączki hiszpańskie nie zawiera cukru, dlatego dekorujemy je po usmażeniu lukrem. Proponuję przygotować go z dodatkiem soku z cytryny.
Składniki:
200 g mąki pszennej
100 g masła
250 ml wody
4 jajka
szczypta soli
olej do smażenia (około 1 litra)
Lukier:
200 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki gorącej wody
Przygotowanie: W garnku gotujemy wodę z masłem, gdy masło się roztopi, zmniejszamy ogień, i na wrzątek wsypujemy mąkę ze szczyptą soli. Energicznie mieszamy, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Studzimy ciasto. Do wystudzonego ciasta wbijamy kolejno po 1 jajku i miksujemy blenderem. Gładkie i jednolite cisto przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego dużą tylką (w kształcie gwiazdki). Papier pergaminowy smarujemy olejem i za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy kółka z ciasta (o średnicy około 6 cm), między kółkami zostawiamy spore odstępy. Nożyczkami przecinamy pergamin, tak aby każde gniazdko z ciasta było na oddzielnym kwadracie pergaminu. W dużym rondlu rozgrzewamy olej do temperatury 180 stopni C. Na rozgrzanym oleju smażymy partiami gniazdka, wkładamy je razem z papierem do oleju (papierem do góry), po minucie usuwamy papierek i obracamy na drugą stronę. Smażymy do uzyskania złocisto-brązowego koloru z obu stron. Wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Cukier puder ucieramy z gorącą wodą i sokiem z cytryny. Lukrem smarujemy wystudzone gniazdka.
Składniki:
200 g mąki pszennej
100 g masła
250 ml wody
4 jajka
szczypta soli
olej do smażenia (około 1 litra)
Lukier:
200 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki gorącej wody
Przygotowanie: W garnku gotujemy wodę z masłem, gdy masło się roztopi, zmniejszamy ogień, i na wrzątek wsypujemy mąkę ze szczyptą soli. Energicznie mieszamy, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Studzimy ciasto. Do wystudzonego ciasta wbijamy kolejno po 1 jajku i miksujemy blenderem. Gładkie i jednolite cisto przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego dużą tylką (w kształcie gwiazdki). Papier pergaminowy smarujemy olejem i za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy kółka z ciasta (o średnicy około 6 cm), między kółkami zostawiamy spore odstępy. Nożyczkami przecinamy pergamin, tak aby każde gniazdko z ciasta było na oddzielnym kwadracie pergaminu. W dużym rondlu rozgrzewamy olej do temperatury 180 stopni C. Na rozgrzanym oleju smażymy partiami gniazdka, wkładamy je razem z papierem do oleju (papierem do góry), po minucie usuwamy papierek i obracamy na drugą stronę. Smażymy do uzyskania złocisto-brązowego koloru z obu stron. Wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Cukier puder ucieramy z gorącą wodą i sokiem z cytryny. Lukrem smarujemy wystudzone gniazdka.