Faworkowe kokardki
Oprócz przepysznych, włoskich Cenci, klasycznych polskich faworków, tłuściutkich pączków czy też serowych oponek na Tłusty Czwartek przygotowuję genialne, chrupiące kokardki.
Są niesamowicie delikatne i błyskawiczne do zrobienia.
Smakują obłędnie!
Swoim smakiem i wyglądem zaskoczą zarówno dzieci, jak i dorosłych – może nie tylko w Tłusty Czwartek!
Koniecznie spróbujcie!
Idealny pomysł na słodkie szaleństwo!
SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 450 g
* sól – 1 szczypta
* żółtko – 5 szt
* śmietana gęsta, kwaśna – 3/4 szkl
* ocet – 1 łyżka
* olej lub smalec do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy żółtka, śmietanę i ocet, siekamy nożem.
Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy w folię , odstawiamy na 30 minut ( temp.pokojowa ).
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, składamy prostokąt, uderzamy wałkiem, ponownie składamy, uderzamy ( tak ok. 10 razy ) – dzięki temu wtłoczymy do ciasta powietrze.
Ponownie zagniatamy, zawijamy w folię i tym razem odstawiamy do lodówki na 20 minut.
Schłodzone rozwałkowujemy bardzo cienko i wycinamy kółka.
Każde kółko zlepiamy na środku tworząc kokardkę.
Smażymy na złoto w mocno nagrzanym tłuszczu.
Podajemy z cukrem pudrem.
Smacznego!