Różne nazwy, ten sam wypiek. A chodzi o smażone ptysie z lukrem. Popularna słodkość z naszych polskich piekarni, ciastkarni czy kawiarenek.
My uwielbiamy i muszę przyznać, że zniknęły w ciągu godziny.
Jajko, żółtka i cukier lekko ubijamy rózgą kuchenną. Gdy ładnie się spienią, dodajemy razem z letnim mlekiem i rumem do mąki z drożdżami. Zagniatamy ciasto.
Dodajemy 50 ml oleju i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut...
Przygotujecie go dosłownie z kilku składników! W oryginalnym przepisie mojej cioci zamiast twarogu do oponek daje się serek homogenizowany. Ciasto po zagnieceniu wygląda nieco jak kruche i jest ekspresowe w przygotowaniu. Jak dla mnie to idealna alternatywa dla pączków! Dużo łatwiej niż z drożdżowego wykrawa się kształty i nie trzeba (jak w przypadku drożdżowego) czekać aż ciasto wyrośnie.
Lany chrust to idealna, słodka przekąska na cały okres Karnawału i na Tłusty czwartek. To takie ekspresowe faworki dla zapracowanych, bo odpada żmudne wałkowanie i wykrawanie pojedyńczych ciasteczek.
Piątek, więc propozycja słodkości na weekend :-) Tym razem oponki z serka homogenizowanego. (...) Oponki są puszyste, mięciutkie, proste w przygotowaniu. Nam smakowały bardzo. Polecam, z podanej porcji wychodzi jeden duży talerz :-)