Tym razem coś z pieczywa. Wystarczą tylko cztery składniki , które każdy na pewno ma w swojej kuchni , aby wyczarować wspaniałe , chrupiące bagietki :-)
Obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, ostudzić i zmielić wraz z białym serem. Obrać cebulę, posiekać w drobną kostkę i przesmażyć na złoto, a następnie dodać wraz z masłem do masy ziemniaczano-serowej i doprawić do smaku solą i pieprzem...
Najlepszy czas na to danie jest teraz, bo najlepsza tarta będzie z młodymi ziemniakami i świeżym szczypiorem. Jednak przygotowywałam już ją w okresie zimowym i też jest niczego sobie. Polecam!
Kto nie jadł i lubi kwaskowate wypieki, koniecznie musi spróbować tej tarty :) Mocno cytrynowa, prosta w wykonaniu, a do tego szybko znikająca ze stołu:)
Korzystając, że ciągle na straganach świeże o w o c e. Tarta. Z e s e n c j ą malin. Mus jest fantastyczny w smaku, lekki i orzeźwiający. Już kiedyś przygotowałam go w połączeniu z brownie - tutaj jednak, z maślanym kruchym ciastem, jest naprawdę n a j l e p s z y. Możecie zostawić garść malin i udekorować wierzch. Ja tego nie robiłam, podobała mi się minimalistyczna prostota tej tarty. Idealna różowa powierzchnia, z delikatnymi ciemniejszymi smugami. Piękna.
Jest elegancka i nietuzinkowa. Połączenie malin, migdałów i delikatnego zapachu świeżo startej skórki z pomarańczy tworzy coś wyjątkowo pysznego! Polecam!
Ciasto przygotowane na bazie jabłkowego cydru, soku jabłkowego, budyniu i dużej ilości soczystych jabłek. Wszystko, to otoczone idealnym, delikatnym, półkruchym ciastem, którym nie powstydziłby się nawet najlepszy cukiernik:) Dla mnie, ta szarlotka, to hit!
Ja wiem, że dziś Tłusty Czwartek i wiem, że większość z Was zajada się pączkami, pączusiami, chrustem ... Przepis na takowe znajdziecie tutaj. Niemniej jednak, na tartę zawsze jest dobra pora. A taka tropikalna, zjedzona w połowie lutego, przywoła wakacyjne wspomnienia ;)
Wrzucam tartę, klasyczną, na kruchym, cytrynową, pycha! Żółciutka i minimalistyczna, oczywiście jeśli chcecie możecie ją Wielkanoc(nie) ozdobić :) Ja lubię t a k ą, gładką, żółtą, prostą.
Dzisiaj polecam przepyszną tartę z bogatym wnętrzem. Oczywiście przepyszna będzie dla tych którzy lubią tarty w wersji wytrawnej. Szpinak, wędzony boczek, suszone pomidory zalane delikatną masą śmietanową w towarzystwie kruchego ciasta to doskonała kompozycja na gorący dzień. Świetnie pasuje do piwa.