Bagietki

Tym razem coś z pieczywa. Wystarczą tylko cztery składniki , które każdy na pewno ma w swojej kuchni , aby wyczarować wspaniałe , chrupiące bagietki :-)



Składniki:

- 75 dag mąki
- 3 dag drożdży (użyłam 7 g suszonych)
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 szkl. wody

Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wkruszyć drożdże, wlać wodę, zamieszać i pozostawić na kwadrans. Następnie dodać sól i wyrabiać tak długo, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Gotowe ciasto oprószyć mąką i pozostawić do wyrośnięcia na 2-2,5 godz. Uformować bagietki (powinny wyjść 3), przełożyć na blachę posypaną mąką i ponownie pozostawić na kwadrans. Po tym czasie naciąć bagietki ukośnie, zwilżyć wodą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 250°C. Piec ok.30 minut.

Przepisy z tych kategorii

Chleb graham

Chleb graham

Kaś Kaś
Bake&Taste

Chlebki pita z kminkiem
2

Chlebki pita z kminkiem

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Zakwas żytni krok po kroku
10

Zakwas żytni krok po kroku

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Ziołowy zawijaniec
2

Ziołowy zawijaniec

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Czosnkowe bułeczki
12

Czosnkowe bułeczki

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

ZAKWAS ŻYTNI
5

ZAKWAS ŻYTNI

Laura Laura
Cafe Babilon