Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa
Kto nie jadł i lubi kwaskowate wypieki, koniecznie musi spróbować tej tarty :) Mocno cytrynowa, prosta w wykonaniu, a do tego szybko znikająca ze stołu:)
Zdjęcie - Tarta cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (forma 24cm):

ciasto :
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny


Wszystkie składniki zagnieść w kulkę, owinąć w folię i wsadzić do lodówki na około 30 min.
Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. ciasto rozłożyć na formie, wyrównać i
widelcem nakłuwać dno i boki.
Wyłożyć papier do pieczenie i zasypać fasolą lub kulkami ceramicznymi.
Piec 15 min w temp. 200 st. po tym czasie ściągnąć papier z obciążeniem i piec jeszcze koło 5 min.
masa:
  • 5 jajek
  • 120 g drobnego cukru
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • otarta skórka z 2 cytryn
  • 3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Wszystkie składniki miksujemy. Masa będzie bardzo rzadka, ale bez obaw w piekarniku się zetnie. Na lekko ostudzone ciasto wylewamy ostrożnie masę i wkładamy do piekarnika na około 30 min na 180 st. Upieczoną studzimy i wkładamy do lodówki by stężała.

Kategorie przepisów