Tarta cytrynowa
Kto nie jadł i lubi kwaskowate wypieki, koniecznie musi spróbować tej tarty :) Mocno cytrynowa, prosta w wykonaniu, a do tego szybko znikająca ze stołu:)
Składniki (forma 24cm):
ciasto :
Wszystkie składniki zagnieść w kulkę, owinąć w folię i wsadzić do lodówki na około 30 min.
Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. ciasto rozłożyć na formie, wyrównać i
widelcem nakłuwać dno i boki.
Wyłożyć papier do pieczenie i zasypać fasolą lub kulkami ceramicznymi.
Piec 15 min w temp. 200 st. po tym czasie ściągnąć papier z obciążeniem i piec jeszcze koło 5 min.
masa:
Wszystkie składniki miksujemy. Masa będzie bardzo rzadka, ale bez obaw w piekarniku się zetnie. Na lekko ostudzone ciasto wylewamy ostrożnie masę i wkładamy do piekarnika na około 30 min na 180 st. Upieczoną studzimy i wkładamy do lodówki by stężała.
Składniki (forma 24cm):
ciasto :
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 125 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki zagnieść w kulkę, owinąć w folię i wsadzić do lodówki na około 30 min.
Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. ciasto rozłożyć na formie, wyrównać i
widelcem nakłuwać dno i boki.
Wyłożyć papier do pieczenie i zasypać fasolą lub kulkami ceramicznymi.
Piec 15 min w temp. 200 st. po tym czasie ściągnąć papier z obciążeniem i piec jeszcze koło 5 min.
masa:
- 5 jajek
- 120 g drobnego cukru
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- otarta skórka z 2 cytryn
- 3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Wszystkie składniki miksujemy. Masa będzie bardzo rzadka, ale bez obaw w piekarniku się zetnie. Na lekko ostudzone ciasto wylewamy ostrożnie masę i wkładamy do piekarnika na około 30 min na 180 st. Upieczoną studzimy i wkładamy do lodówki by stężała.