Chałka
Jak ze sklepu , czyli taka jaką lubię :-) Na zdjęciu wersja bez dodatków typu: kruszonka , ale to oczywiście według uznania.
Składniki:
1/2 kg mąki
3 dag drożdży
1 szkl. ciepłego mleka
5 dag margaryny
5 dag cukru
1 jajo
szczypta soli
Z drożdży , 1 łyżeczki cukru , 1/2 szkl. mleka i odrobiny mąki przygotować rozczyn. Cukier utrzeć z jajkiem , dodać pozostałe mleko , mąkę , sól , wyrośnięty rozczyn i dobrze zagnieść(ciasto powinno być dosyć gęste). Na koniec dodać rozpuszczoną margarynę , jeszcze trochę wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Następnie z 2/3 ciasta uformować wałki o długości ok.40cm , resztę w wałki o długości ok.30cm. Spleść warkocze. Dłuższy warkocz wyłożyć na blachę i posmarować wodą , przykryć krótszym warkoczem. Odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu chałkę można posmarować rozmąconym jajkiem , posypać kruszonką lub pozostawić tak jak jest. Piec ok. 35 minut w temp. 180°C.